N24VijestiBiHKazne će od sada biti rigoroznije za vozače koji zauzimaju mjesto za...

N24-VIJESTI

Kazne će od sada biti rigoroznije za vozače koji zauzimaju mjesto za osobe sa invaliditetom

PODIJELITE ČLANAK

Sve je više nesavjesnih vozača koji zauzimaju parking mjesto predviđeno za invalide.

Izmjenama Zakona koji je na snagu stupio prije mjesec dana, kazne će od sada biti rigoroznije, a očekuje se da će time i savjest građana biti na višoj razini.

Ukoliko je parking mjesto za invalide zauzeto, Adnan Sečić prilično se namuči prilikom ulaska i izlaska iz automobila. Negativna iskustva sa parkiranjem sve su češća, naročito ispred trgovačkih centara i drugih institucija, a ni parkinzi za ovu populaciju nisu najprikladniji.

Parking mjesto je označeno žutom trakom, ali nema prostor za široko otvaranje. Iako je ovaj namijenjen za invalide, on nije prikladan za osobe sa većim stupnjem invaliditeta. U nekim trenutcima dolazi do nemogućnosti otvaranja vrata, kaže on.

Na osnovu lipanjskih izmjena Zakona o sigurnosti u prometu, građani koji uzurpiraju žutom bojom označena parking mjesta plaćat će znatno više od dosadašnjih 40 konvertibilnih maraka.

U stavu 1. točka 12 došlo je do izmjena. Parkiranje na mjestima koja su obilježena kao invalidska plaćat će se novčanom kaznom u iznosu od 200 KM. Apeliramo ljude da ne čine to, kao što smo i u prijašnjem vremenu, obzirom da se radi o osjetljivoj kategoriji. Samim tim pojačat ćemo svoje kontrole kako bi što manje takvih slučajeva bilo, kazala je pomoćnica zapovjednika za promet Aida Kadirić.

Povećanjem kazni se očekuje i da će savjest građana biti na višoj razini. A da je napredak već ostvaren, kaže i zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović koji je i inicirao izmjene Zakona.

Samo po džepu

Drugačije se ne može. Ispalo je tako bezobrazno kad vidiš da ima znak za invalide, a ti staneš. Oni to ne mogu shvatiti jer nisu invalidi. Vjerojatno da su u toj situaciji, poštovali bi, mislim da nije u redu, rekao jeMagazinović.

Kazna je u prethodnom periodu bila manja nego što bi odvojili novca za parking. Zaista bez ikakve empatije ljudi su zauzimali mjesta osoba s invaliditetom. Bilo je i slučajeva da policajcu kažu, slobodno pišite kaznu, svjesni da je poput parkinga. Pritom ne razmišljajući kakav problem prave onima kojima je to jedini način da ostvare pravo na slobodu kretanja, dođu do domova i slično, dodao je.

Obaveza vozača koji imaju znak “pristupačnosti” je da ga postave na vidnom mjestu, u donjem desnom uglu prednjeg vjetrobranskog stakla. Zloupotreba ima, kažu u udruženjima, a nerijetko ih prijavljuju i građani. Iako nema jedinstvene baze podataka o broju osoba s invaliditetom, procjenjuje se da ih u Bosni i Hercegovini ima oko 295 tisuća, javlja BHRT.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još