spot_img
spot_img
N24VijestiKinezima slijede penali zbog kašnjenja izgradnje dionice Počitelj - Zvirovići

N24-VIJESTI

Kinezima slijede penali zbog kašnjenja izgradnje dionice Počitelj – Zvirovići

PODIJELITE ČLANAK

Da će “Autoceste FBiH” prvi put obračunati penale, odnosno ugovorne kazne zbog nepoštivanja rokova prilikom izvođenja radova na izgradnji autoceste na Koridoru 5C, potvrđeno je za Dnevni avaz iz ove tvrtke.

U konkretnom slučaju radi se o ugovoru na izgradnji mosta Počitelj, to jeste dionice Počitelj – Zvirovići, a koji je potpisan 20. lipanj 2019. godine.

Izvođač radova je azerbejdžansko-kineski konzorcij koji predvodi “Azvirt”.

Most na Počitelju

Iako su se na izgradnji kolosalnog mosta Počitelj zahuktali radovi, a trenutno su spojena četiri gigantska stuba od ukupno šest, točka na ovaj projekt ipak nije stavljena onda kada je to bilo naznačeno u ugovoru, odnosno u ožujku prošle godine.

Iz “Autocesta FBiH” su podsjetili na to da je datum početka ugovora bio 26. rujna 2019. godine, a ugovoreno vrijeme za izvođenje radova 900 dana.

Deset posto od ugovornog iznosa zbog kašnjenja

Kako je novi, ranije određeni rok za izvođenje radova istekao 5. rujna 2022. godine, JP “Autoceste FBiH” je, naglasili su, pokrenulo proceduru naplate ugovorne kazne zbog kašnjenja završetka radova na mostu Počitelj.

S obzirom na to da je došlo do novog kašnjenja bez opravdanog razloga, u skladu s ugovorom obračunat će se penali u iznosu od maksimalno 10 posto od prihvaćenog ugovornog iznosa, te će biti izvršeno umanjenje od skoro tri milijuna i 300 tisuća eura. Ugovorna kazna (penali) neće osloboditi izvođača obaveze da dovrši radove niti bilo koje druge obaveze, navode iz Autocesta FBiH.

Počiteljski most trebao bi biti jedan od najviših u regiji

Do sada su spojeni stubovi visine u rasponu od 92 do 97 metara, a taj od 97 metara je i najviši stub na mostu. Radovi su trenutno usmjereni na dva krajnja stuba, kao i na drugi upornjak mosta.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img