N24MagazinZanimljivostiKoja je razlika između COVID-a, gripe i prehlade?

N24-ZANIMLJIVOSTI

Koja je razlika između COVID-a, gripe i prehlade?

PODIJELITE ČLANAK

Simptomi kod bolesti Covid-19 su se tijekom vremena značajno mijenjali, pa je teško u nekom trenutku razlikovati ovu bolest od gripe i prehlade.

Simptomi COVID-a tijekom pandemije su se prilično mijenjali. Međutim, zapravo je to teško međusobno razlikovati. Naglašeni su neki opći simptomi, povišena tjelesna temperatura, glavobolja. Respiratornih simptoma ima, u pravilu ne na početku bolesti. Dakle, bez obzira na kliničko iskustvo relativno je teško razlikovati gripu od COVID-a. Ne mogu baš reći da postoji ovoga časa neki specifični simptom na osnovi kojega bih rekao ‘ovo je vjerojatno gripa’, ‘ovo je vjerojatno COVID’, rekao je infektolog Goran Tešović.

Iako gripe nije bilo dvije godine, Tešović kaže kako ne misli da se našem organizmu sada teže izboriti s njom.

Ono što mi sada vidimo, to su uobičajene kliničke slike, dominantno među djecom. Uglavnom među predškolskom i školskom djecom, koji imaju nekomplicirani oblik influence. Dakle, ne viđamo neke posebno teške kliničke oblike influence. Prvenstveno sve ovisi o virusu. Ovoga trenutka, barem među našim bolesnicima, dominira gripa A, i to ona koja, recimo, izaziva nešto blaži oblik bolesti, kazao je.

Potvrdio je kako ima i slučajeva zaraze fluronom, gripom i COVID-om u isto vrijeme.

To smo vidjeli i prošle godine. Ne sjećam se da je neki od tih bolesnika imao značajno težu kliničku sliku bolesti u odnosu na one koji su bili inficirani samo jednim od ta dva virusa, kazao je infektolog.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još