spot_img
spot_img
N24MagazinLifestyleKoja je šansa da vas napadne morski pas na Jadranu?

N24 Magazin

Koja je šansa da vas napadne morski pas na Jadranu?

PODIJELITE ČLANAK

Morski psi su predatori kojima je jedina stvarna prijetnja čovjek, a kada biraju meni, ljudi im nisu omiljena hrana. Kod nas u Jadran povremeno navrati i do 33 vrste morskih pasa, od kojih su samo tri potencijalno opasne. A jedan od njih je I velika bijela psina.

Šansa da sretnete morskog psa na Jadranu je vrlo mala, a od 1900 su zabilježeni tek 25 napada. No jedna vrsta će vas sigurno dočekati ovo ljeto, a to je megalodon iz filma MEG 2: PUT U DUBINU koji možete pogledati u kinima već 2.8.

Evo što sve znamo o najopasnijoj vrsti koja je ikada obitavala u oceanima:

  • Megalodon je najveći morski pas ikad — i jedna od najvećih riba koje su ikada postojale — težak do 50 tona i duži od 18 metara, što ga čini oko tri puta većim od današnje velike bijele psine.
  • Procjena veličine megalodona temelji se na otkriću njegovih fosiliziranih zuba, a potpuni Megov “kostur” nikada nije pronađen. Procjenjuje se da je njegova čeljust možda bila široka čak 2,7 puta 3,4 metra… što znači da je mogao progutati dvoje odraslih ljudi, jedno kraj drugoga, odjednom.
  • Živjeli su prije 23 do 3,6 milijuna godina.
  • Megove je prvi put opisao 1835. godine Louis Agassiz, američki prirodoslovac, koji je vrsti i dao njezino ime.
  • Procjenjuje se da je snaga ugriza Megalodona bila tri puta jača od ugriza T-Rexa, te da je lako mogao zgnječiti automobil.
  • Znanstvenici pripisuju izumiranje megalodona razdoblju globalnog zahlađenja, krajem pliocena (prije 2,6 milijuna godina). Kako se planet hladio životinje pri dnu hranidbenog lanca su izumirale, što je dovelo do smrti njihovih grabežljivaca.

Megalodoni su nažalost zasigurno izumrli, no i dalje žive u filmovima. I ovoga puta dolaze u čoporu. “Meg 2: Put u dubinu” u distribuciji Blitza, možete pogledati i u najprestižnijim 4DX i MX4D kino formatima, a ulaznice su u prodaji na blagajnama kina ili online.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img