N24MagazinZanimljivostiKoja količina voća dnevno može zaustaviti mršavljenje?

N24-ZANIMLJIVOSTI

Koja količina voća dnevno može zaustaviti mršavljenje?

PODIJELITE ČLANAK

Postoje mnoge rasprave o tome je li voće jednako zdravo kao i povrće i možete li ga jesti koliko želite, no novija istraživanja ipak pokazuju da s voćem ne treba pretjerivati.

Zašto voće treba biti dio prehrane? 

Ugljikohidrati u voću nemaju veliki utjecaj na razinu šećera u krvi jer većina plodova ima niski glikemijski indeks. Voće također može dati značajnu dozu vlakana koja usporavaju probavu i stvoraju osjećaj sitosti. Na primjer, samo jedna šalica malina sadrži 8 grama vlakana. Voće kao što su borovnice također su dobar izvor antioksidansa, koji mogu pomoći smanjiti krvni tlak i smanjiti rizik od raka i drugih bolesti.  Voće ima višestruke pogodnosti zbog čega je važan dio prehrane, ali što je s navodnom tamnom stranom?

Zašto voće može ometati gubitak težine?

Voće je bogato jednostavnim šećerom fruktozom, a jednostavni šećeri su obično prvi sastojak kojeg se mnogi ljudi pokušavaju riješiti kad pokušavaju smršavjeti. Za razliku od glukoze, najčešćeg jednostavnog šećera koji se šalje u mišiće, mozak i druge organe, fruktoza se obrađuje samo u jetri. Zašto je to loše? Ako jetra već ima dovoljno energije, postoji veća vjerojatnost da će sačuvati višak fruktoze kao masnoće, štedeći je za kasnije korištenje.

Isto tako, važniji razlozi zašto voću ne treba dati oznaku “jedi koliko želiš” su kalorije i ugljikohidrati. Banana od 100 g sadrži 88, 7 kalorija i 23 grama ugljikohidrata, a jabuka 52. 1 kalorija i 14 grama ugljikohidrata.

Ograničavanje unosa ugljikohidrata ili kalorija dio je dijeta za mršavljenje pa valja računati koliko ih unesete i voćem.

Jednostavni savjeti za uživanje u voću i dalje održavanje zdrave težine

  • Usredotočite se na bobičasto voće, vlaknaste i male plodove. Maline, borovnice, jagode, kivi, klementine, šljive, breskve i male jabuke su voće koji bi najčešće trebala jesti.
  • Uživajte u voću umjereno, usredotočite se na više povrća. Voće je dobro, ali povrće, posebno zeleno lisnato ili vlaknasto povrće, trebalo bi biti ključ prehrane.
  • Ako trebate smanjiti unos ugljikohidrata/kalorija, počnite s bijelim kruhom, rižom, tjesteninom, žitaricama i škrobnim ugljikohidratima.
PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još