spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiKoje je idealno vrijeme i mjesto za posaditi ruže?

N24-ZANIMLJIVOSTI

Koje je idealno vrijeme i mjesto za posaditi ruže?

PODIJELITE ČLANAK

Kraljica cvijeća i simbol ljubavi, samo je jedna asocijacija na ružu. Kako bismo u ružama uživali veći dio godine, sada je idealno vrijeme za planiranje ružičnjaka. Ruže treba posaditi na sunčanom i prozračnom mjestu jer će u suprotnom imati manje cvjetova i bit će sklonije napadu uzročnika bolesti i štetnicima. U Hercegovini se najčešće sade početkom proljeća.

Ruža je kraljica cvijeća i ključni element svakog vrta. To je jedna od najpopularnijih vrtnih vrsta. Naime, ruža svojim cvijetom i lijepim mirisom oplemenjuje životni prostor i mami poglede prolaznika. Sve današnje ruže potomci su divlje ruže.

Selekcijom tijekom niza godina stvoreni su potpuno novi tipovi i oblici cvata i rasta: čajevke, polianta, floribunde, grandiflore i mini ruže.

Proljetna sadnja ruža na području Hercegovine uglavnom se obavlja od sredine veljače pa sve do sredine travnja, kada to vremenske prilike dopuštaju. Ruže vole osunčana i prozračna mjesta, gdje je tlo rahlo i bogato humusom. Ukoliko tlo nije takvo potrebno ga je oplemeniti humusom. Za uspješan uzgoj nužno je osigurati osunčano mjesto, idealno na jugoistočnoj ili jugozapadnoj strani, gdje će imati dovoljno topline, ali im ipak neće biti prevruće. Nije im mjesto ni tamo gdje će stalno biti izložene udarima vjetra.

Poželjno je da se jame za sadnju ruža iskopaju 15 do 20 dana prije sadnje. Dubina jame je 30 cm do 40 cm, a ista tolika je i širina.

Danas se u prodaji nalaze različite sadnice ruža, ali se najviše koriste tzv. kontejnirane sadnice koje su najkvalitetnije i najsigurnije za sadnju. Preporučljivo je nekoliko sati prije sadnje ružu namakati u vodi, odrezati trule i tanke grane te one koje pokazuju znakove bolesti. Nakon toga skidamo crnu PVC vrećicu sa sadnice, sadnicu stavljamo u pripremljenu rupu, a oko sadnice dodajemo supstrat (Hawita) te nakon toga zemlju.

Zemlju oko biljke potisnemo  rukama i pazimo da sadnica stoji uspravno, kao i da je cijepljeno mjesto obvezno na 2 cm do 3 cm iznad razine tla. Tlo oko sadnice se lagano sabije. Kada se jama ispuni otprilike na 2/3 zemljom, lagano počnemo zalijevati vodom, pri tome pazeći  da  ruža ne ode preduboko u jamu (pridržimo ju dok voda lagano ne popuni sve praznine oko korijena). Nakon ovoga ružu nagrnemo ostatkom pripremljene zemlje (cijepljeno mjesto treba biti u nivou sa tlom), zatim  oko ruže napravimo vjenčić od zemlje radi lakšeg otjecanja vode pod sam korijen i ponovno zalijemo. Napominjemo da bi kod sadnje svaka biljka trebala dobiti oko 5 l vode.

Razmaci sadnje kod ruža

Ako smo planirali napraviti ružičnjak, što znači da ćemo posaditi više grmova ruža u gredice, moramo znati koji su preporučljivi razmaci da bi naša gredica izgledala baš kao kod profesionalaca ili u parkovima. Stoga navodimo minimalne razmake za pojedine sorte ruža. Naravno, ako želite pojedinačnu sadnju, a to znači da svaki grm stoji odvojen za sebe, razmaci mogu biti puno veći, ali na taj način nećete dobiti zatvorenu gredicu niti otočiće ruža.

Penjačice se sade na razmak od 100 cm – 200 cm.

Grmolike ruže u gredici sade se na razmak od 50 cm (ako su u pitanju manji grmovi) pa sve do 200 cm (ako govorimo o robusnijim ružama). Dakle, razmak ovisi o sorti grmolike ruže i načinu njezina rasta.

Čajevke se sade na minimalni razmak od 40 cm. Ako ruže sadimo u više redova, primjenjuje se cik-cak sadnja gdje se opet pridržavamo razmaka od 40 cm između svake ruže.

Floribunde (park ruže) u gredici se sade na razmak od 30 cm do 35 cm, tj. 3 kom. na 1 dužni metar. Isto tako, ako ih sadimo u nekoliko redova, koristimo cik-cak način sadnje.

Mini ruže  sadimo na razmak od 25 cm dok se ruže pokrivačice tla sade sa na razmak ne manji od 80 cm.

Najčešće  vrste ruža

Svijet ruža izuzetno je bogat pa katkad postoji nedoumica koju vrstu izabrati. Jedna od čestih vrsta su ruže čajevke. Njihov grm naraste od 80 cm do 120 cm. Ruže penjačice traže potporu – ogradu, zid. Mogu narasti u visinu od 2 do 5 metara. Razmak sadnje je od 1 do 2 metra, ovisno o bujnosti sorte, a orezuju se nakon formiranja zamišljene forme, obično u trećoj godini. Mini ruže narastu od 25 cm do 30 cm i pune su sitnih cvjetova. Pogodne su za sadnju i u posudama.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img