N24VijestiBiHKonferencija o donaciji i transplantaciji organa koju su organizirali sinoć završena u...

N24 VIJESTI

Konferencija o donaciji i transplantaciji organa koju su organizirali sinoć završena u Sarajevu

PODIJELITE ČLANAK

Večeras je završena dvodnevna konferencija na temu donacije I transplantacije organa u organizaciji Fondacija za transplantaciju organa Republike Turske i Donorska mreža u BiH u suradnji sa Udrugom/Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH i uz svesrdno pokroviteljstvo Federalnog ministarstva zdravstva

Uvod u konferenciju bio je sastanak u Općoj bolnici “dr.Abdulah Nakaš” gdje smo izuzetno srdačno primljeni od direktora ove bolnice prof.dr. Ismet Gavrankapetanović i osoblje bolnice.

Uz prisustvo liječnika iz Turske iz raznih oblasti, kirurzi, anesteziolozi, rektor sveučilišta i profesori s fakulteta.te transplantacijski stručnjaci, na sastanku su bili i predstavnici Donorske mreže u BiH i predstavnik Udruženja pacijenta.

Direktor opće bolnice je upoznao prisutne o kapacitetima ove ustnove u ljudstvu, opremi i drugim resursima, te je izrazio veliku želju da ova bolnica krene sa transplantacijom bubrega, što je naišlo na opće odobravanje svih koji su bili na sastanku.

Konferencija je nastavljena u petak popodne u hotelu Hills, kick-off meeting-om na kojemu se govorilo o planu realizacije projekta.

Ono što nam Turski prijatelji nude kroz vrijedan projekta je upravo ono što nam nedostaje a to je stalna edukacija, razmjena znanja, praktičan rad i ostalo vezano za polje transplantologije i donorstva i to u svim sferama koje čine jedan transplantacijski proces kompletnim.

Projekta je mnogo vrijedan a planirano je da se realizira u naredne dvije godine.

U subotu, 22.10.2022. nastavljena je konferencija na kojoj su kroz razne i različite teme govorili liječnici iz BiH, Hrvatske i Turske te predstavnik pacijenta, a obuhvaćene su sve teme u transplantacijskom lancu, kirurgija, anestezija, transplant koordinatori, Zakoni i legislativa, transplantacija organa i tkiva u Turskoj, Hrvatskoj i BiH, borba pacijenata za promjene Zakona i više transplantacija, uloga mediji i javnosti u darivanju i presađivanju organa i razne druge teme.

Moramo naglasiti da je za organizaciju ove konferencije koja je probudila novu nadu kod pacijenta za povećanje broja transplantacija, najzaslužnija acc prof.dr. Halima Resić na čemu joj se kao pacijenti od srca zahvaljujemo.

Uskoro očekujemo početak realizacije dogovorenog projekta i nadamo se vrlo brzo i nove transplantacije koje spašavaju živote.

Uparvni odbor Udruženja/Udruge dijaliziranih I trasnplantiranih bolesnika F BiH

Sarajevo. 22.10.2022.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još