Svakodnevna konzumacija šalice brusnica može poboljšati pamćenje, usporiti razvoj demencije i smanjiti vrijednosti ‘lošeg’ kolesterola, pokazalo je istraživanje znanstvenika s britanskog Sveučilišta East Anglia.
Oni su proučavali prednosti konzumacije oko 100 grama brusnica dnevno među ispitanicima u dobi od 50 do 80 godina i nadaju se da bi njihova saznanja mogla utjecati na prevenciju razvoja neurodegenerativnih bolesti, poput demencije.
Nema lijeka za demenciju
– Očekuje se da će od demencije do 2050. godine bolovati oko 152 milijuna ljudi u svijetu. Zasad nema poznatog lijeka za tu bolest, pa je ključno potražiti alternativne načine koji bi mogli pridonijeti smanjenju rizika od njezina razvoja, poput primjerice načina prehrane – rekao je voditelj istraživanja, dr. David Vauzour s Medicinskog fakulteta u Norwichu, koji je dio Sveučilišta East Anglia.
– Ranije studije su pokazale da je veći unos flavonoida u prehrani povezan sa sporijim padom kognitivnih sposobnosti i sporijim razvojem demencije. A otkriveno je i da hrana bogata antioksidansima antocijaninom i proantocijanidinom, koji bobicama daju crvenu, plavu ili ljubičastu boju, poboljšava kognitivne sposobnosti. Brusnice su bogate ovim mikronutrijentima i poznate su po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Stoga smo željeli doznati više o tomu na koji način brusnice mogu pridonijeti smanjenju neurodegenerativnih promjena povezanih s procesom starenja – kazao je Vauzour.
Istraživački tim je pratio utjecaj konzumiranja brusnica na funkcije mozga i na vrijednosti kolesterola među 60 zdravih sudionika u razdoblju od 12 tjedana.
Polovica sudionika dnevno je konzumirala sušene brusnice u prahu, što odgovara šalici ili 100 g svježih brusnica. Druga polovica je dobivala placebo. Riječ je o jednoj od prvih studija koja istražuje dugoročni utjecaj brusnica na kognitivne sposobnosti pojedinaca i na zdravlje mozga ljudi.