spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiLažni kuhar iz Sarajeva “prevario pola Jadrana”, tražio novac za put, obećavao...

N24-ZANIMLJIVOSTI

Lažni kuhar iz Sarajeva “prevario pola Jadrana”, tražio novac za put, obećavao dolazak, a nije se pojavljivao na radnom mjestu

PODIJELITE ČLANAK

“Javlja se na oglas za kuhara, moli novac za put te za ulazak u Schengen i onda se ne pojavi. Više ljudi s Brača, uključujući i mene, nasjelo je na njegovu priču.

Nisam ništa pametniji niti gluplji prije ili poslije ove prevare, kao što mi ovo što se dogodilo neće pokolebati vjeru u ljude! Stotinu puta slao sam novac svojim djelatnicima. I slat ću im opet, doduše opreznije”  kaže za Slobodnu Dalmaciju I. Ž. (potpuni podaci poznati redakciji), chef u jednoj konobi na Braču koji je u potrazi za sezonskim kuharom prije tjedan dana naletio na H. E. (potpuni podaci poznati redakciji) iz Sarajeva, kako će se ubrzo ispostaviti, “ništa drugo doli prevaranta i lopova”, koji se do dana današnjeg nije pojavio na vratima njegova ugostiteljskog objekta. Na neviđeno mu je uplatio 400 eura.

Brojni ugostitelji na Jadranu prisiljeni su zbog nedostatka radne snage, djelatnike tražiti gdje stignu, najčešće u susjedstvu, pa je i I. Ž. zatekla ista nevolja. Mislio je kako je potragu za kuharom, koji će mu dati ruke u špici sezone, završio u trenutku kada se na njegov oglas za posao javio taj Sarajlija.

Priča je držala vodu, radio je već na Braču (naknadno je i to provjerio), rekao mu da duže čeka odgovor za posao, da su ga zavlačili i da mu hitno treba novac jer uzdržava obitelj i nema za putne troškove. Odmah mu je uplatio prvih 200 eura, da ima za put iz glavnoga grada BiH do našeg otoka.

A onda mu je,  tijekom putovanja, rekavši da je na granici, zatražio još…

“Svakome se dogodi kriza, pogotovo kad radite sezonske poslove. Za mene je normalno da, kad mi netko kaže “dugo sam čekao odgovor za radno mjesto i jednostavno se istopilo jer imam dvoje djece i ženu”, da mu vjerujem da nema 400-500 eura za put.

Dakle, trošak puta iz Sarajeva do Brača je oko 100 eura plus na granici moraš imati minimalno 250 eura gotovine, a uz to nešto trebaš ostaviti ženi i djeci doma. Nazvao me s granice rekavši kako ga je “skinulo” s busa jer nije imao dovoljno gotovine za ulazak u Hrvatsku.

Znate kako je kad vas nazove čovjek u panici?! Odete i uplatite, jer svima se u životu dogodi da nemaju. Nije sramota ne imati, ali je sramota krasti. Tako sam mu uplatio još 200 eura.

Potom me zvao s najbliže mu pošte u Čapljini, pa onda javio da mu je nešto zapelo s podizanjem novca, te će otići u Mostar, tamo dići novac i odmoriti se od zavrzlame na putu. Kasnije mi je još poslao poruku da nije stigao na prvi sljedeći autobus, a onda još jednom javio:”Krenuli smo maloprije”. Prema Hrvatskoj.

Poželio sam mu sretan put, a on mi je uzvratio srcem. Nema ga zemlja, živa legenda. Evo, još ga čekam – kiselo se smije nasamareni vlasnik bračke konobe.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img