N24VijestiLiječnica kaže da su ovi znakovi jasan znak da možda imate dijabetes

Vijesti

Liječnica kaže da su ovi znakovi jasan znak da možda imate dijabetes

PODIJELITE ČLANAK

Dijabetes je kronično stanje do kojeg dolazi kad tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili ne može koristiti inzulin koji proizvodi.

Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2021. bilo 327.785 osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 posto oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu, tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000.

Dijabetes je ozbiljna bolest koja, ako se ne liječi, može uzrokovati ozbiljne komplikacije poput bolesti srca, zatajenja bubrega, oštećenja živaca, sljepoće i amputacije udova. Držanje dijabetesa pod kontrolom ključno je za zdrav život.

Pretjerana žeđ

Liječnica Nima Majlesi iz Sveučilišne bolnice Staten Island kaže da su tri klasična simptoma dijabetesa pretjerana žeđ, često mokrenje i pretjerana glad.

“Ova tri simptoma svakako bi trebala izazvati zabrinutost i potaknuti vas da što prije posjetite liječnika da vas pregleda”, napomenula je dr. Majlesi.

Žeđ i mokrenje imaju veze sa stresom koji povišeni šećeri u krvi izaziva na bubrezima. Prekomjerna glad je posljedica nesposobnosti tijela da iskoristi glukozu za energiju.

Ponavljajuće infekcije

“Ponavljajuće infekcije, posebno mekog tkiva i gljivične infekcije, mogu biti posljedica dijabetesa jer on uzrokuje da imunološki sustav radi manje učinkovito”, kaže liječnica.

Posjekotine i rane koje predugo zacjeljuju

Prema dr. Majlesi, ako imate rane koje ne zacjeljuju normalno, trebali biste razmisliti o pregledu. Dijabetes inhibira zacjeljivanje rana uz povećanje rizika od infekcije.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još