Ovo je idealan kolač, keksić, nazovimo kako god, koji će svakoga oduševiti za blagdane.
Sastojci:
- 150 g maslaca
- 150 g tamne čokolade
- 80 g šećera
- 250 g petit keksa, mljevenih
- 150 g prženih mljevenih lješnjaka
- 200 ml vode
- Dodatak po želji (korica limuna, liker, tonka, vanilija…)
Punjenje:
- 150 g prženih sjeckanih lješnjaka za uvaljati gnijezda
- 200 g ganache kreme ili čokoladnog namaza za punjenje
Priprema:
Na vatri otopi vodu, šećer i maslac pa u smjesu dodaj natrganu čokoladu. Kad se čokolada otopi, makni s vatre i u to umiješaj mljevene lješnjake i petit kekse. Po želji dodaj nešto od dodataka i dobro sve sjedini. Smjesu stavi na komad prozirne folije, pokrij drugom folijom i oblikuj dva pravokutnika debljine oko 2 cm. Dobro ohladi, prvo na sobnoj temperaturi, potom u hladnjaku. Svaki pravokutnik nareži na 30 kockica. Dlanovima preoblikuj kockice u kuglice. Svaku kuglicu uvaljaj u sjeckane lješnjake pa u sredini napravi rupu drvenom kuhačom. Kremu stavi u vrećicu za ukrašavanje i napuni svako gnijezdo. Lješnjak gnijezda prije posluživanja ostavi u hladnjaku da se skroz ohlade.