spot_img
spot_img
N24VijestiBiHLuka Ploče u problemu zbog bh. kompanije

N24

Luka Ploče u problemu zbog bh. kompanije

PODIJELITE ČLANAK

Luka Ploče u Hrvatskoj obavijestila je investitore i javnost da je jedan od najznačajnijih poslovnih partnera – ArcelorMittal Zenica – ugasio pogon koksare, a koji je djelovao u sklopu tvornice čelika u Zenici koja i dalje nastavlja s radom.
ArcelorMittal Zenica je dugi niz godina preko luke Ploče uvozio veće količine uglja, a koji je korišten kao sirovina za proizvodnju koksa.

Posljedica ove okolnosti je da ArcelorMittal Zenica do daljnjega neće uvoziti ugalj preko luke Ploče, već će nabavljati koks dijelom na tržištu Bosne i Hercegovine, a dijelom će se uvoziti – naveli su iz Luke Ploče u obavijesti dioničarima.

U 2023. godini ArcelorMittal Zenica je preko luke Ploče uvezao ukupno 403.570 tona ugljaa, dok je u prvih pet mjeseci 2024. godine uvezeno ukupno 38.000 tona uglja.

– Uprava Luke Ploče d.d. ulaže maksimalne napore kako bi se što uspješnije nosila s novonastalom situacijom – zaključili su iz Luke.

Pogon ugašen nakon 130 godina rada

Kako smo ranije pisali, pogon Koksare u okviru kompanije ArcelorMittal Zenica zatvoren je krajem aprila nakon 130 godina rada. Proizvodnja čelika, odnosno rad Mittala, neće doći u pitanje jer će se sada koks kupovati. Gašenje Koksare najavljeno je martu, nakon što je kompanija saopštila da je prošle godine ostvarila gubitak od 159 miliona KM u prošloj godini. U martu je kompanija saopštila da pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije, s obzirom da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju.

Između ostalog, tada su najavili da će obustaviti proizvodnju koksa, te poručili da je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. Koksara je zapošljavala ukupno 200 radnika.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img