N24MagazinLifestyleMame i kineziolozi za Index otkrivaju zašto je plivanje najbolja stvar za...

N24 MAGAZIN

Mame i kineziolozi za Index otkrivaju zašto je plivanje najbolja stvar za bebe

PODIJELITE ČLANAK

Mnogo istraživanja dosad su pokazala da postoji bezbroj dobrobiti djetetovog boravka u vodi, stoga ne čudi što je danas plivanje za bebe jedna od najtraženijih aktivnosti. Naime, prva sportska aktivnost koju struka preporučuje djeci od godinu dana pa nadalje upravo je plivanje.

U toj dobi dijete u bazenu obavezno prati roditelj, a savjetuje se odabir kluba u kojem treneri rade sa što manjim brojem djece kako bi im se mogli u potpunosti posvetiti i pokazati vježbe koje će izvoditi. S obzirom na to da postoje i programi plivanja za bebe mlađe od godinu dana, vježbe su jednostavne i prvenstveno služe da djeca razviju motoriku te zavole vodu.

Sve prednosti plivanja za bebe i malu djecu

Voda je idealna za djecu jer ostvaruje slobodu pokreta i osjećaj lakoće. Osim što pozitivno utječe na cjelokupni razvoj djeteta, plivanjem se posebno jačaju pluća i srce te razvija osjećaj koordinacije pokreta, ravnoteže te samokontrole. Istraživanja pokazuju da plivanjem srce postaje snažnije, produbljuje se disanje i tijelo dobiva više kisika, dok se kapacitet pluća povećava za gotovo 20 posto.

Plivanjem se pospješuje pravilan rast i razvoj koštanog sustava, posebno kralježnice, a sve to utječe na pravilno držanje tijela. Osim toga, plivanje pozitivno utječe na kvalitetu sna, sposobnost termoregulacije te jačanje imuniteta. S tim se slaže i Sanja Bosnar, voditeljica centra Aquaeduca.

”Naši programi su zabavni i interaktivni, a osim što djecu prilagođavamo na vodu, tu su i benefiti bolje motorike te tonusa općenito, kao i ranije razvijanje socijalnih i društvenih vještina. Djeca koja su u našem programu kontinuirano, osim što zavole vodu, izgledaju u vodi i osjećaju se u njoj kao prave ribice, a imaju i bolje motoričke sposobnosti od djece koja ne plivaju.”

Plivanje doprinosi boljem tonusu mišića i jačem imunitetu

”Također imaju i bolju koordinaciju, snagu, bolju ravnotežu, percepciju, veći kapacitet pluća, bolju termoregulaciju, jači imunitet i još mnogo benefita koje bismo mogli nabrajati još dugo”, govori nam Bosnar. I dok starija djeca u bazenima vježbaju sama s trenerima, s bebama su tu roditelji koji im pomažu, ali i sami često uživaju u plivanju.

”S određenim dobnim skupinama roditelji su u vodi, onda su oni pomagači svome djetetu da ono lakše obavi sve zadane zadatke. Ponekad se roditelji toliko užive u naše igrice, utrkuju se s djecom i budu odlični aktivatori dobrog raspoloženja. U onim grupama tijekom kojih roditelji nisu prisutni u prostoru, zadatak mene kao trenera je da im 45 minuta, koliko trening traje, brzo prođe i da se požele što prije vratiti”, dodaje.

Jednaka iskustva ima i Dubravka Dekanić, diplomirana kineziologinja te trenerica u plivačkom klubu Natator.

”Za usvajanje nekog motoričkog pokreta ili sklopa pokreta potreban je velik broj ponavljanja. Zbog svojih osobitosti voda u bazenu predstavlja poseban okoliš u kojem se gibanje treba prilagoditi, ali pruža samostalnost u trodimenzionalnom gibanju, što kod dojenčadi na suhom dugo nije prisutno.

U toploj vodi im je tijelo opuštenije, postaju samostalniji, a mi im omogućujemo da prijeđu iz faze pasivnog ležanja u fazu aktivnog gibanja. Često nam roditelji naših malih polaznika kažu da su primijetili da se dijete aktiviralo od kada radi vježbe u vodi, brže se posjedaju, počnu puzati ili prohodaju”, govori nam Dekanić.

S programom se može početi već sa četiri mjeseca

Plivanje je sport kojim se mogu baviti sve dobne skupine i nema ograničenja. Iako je izraz plivanje za bebe naširoko usvojen, nije baš pravilan jer bebe još uvijek ne mogu naučiti plivati u pravom smislu te riječi. Za njih se, naime, izvode posebni oblici vježbi koje pozitivno utječu na cjelovit razvoj od najranije dobi.

”Novorođenčadi i dojenčadi vodeni okoliš nije nepoznat jer su u maternici bili utopljeni u zaštitnu toplu tekućinu, zato se preporučuje uključenje što ranije, kada je kod njih još uvijek razvijena termoregulacija i imunološki sustav dovoljno jak da se sam odupre raznim virusima i bakterijama. To je otprilike od četiri mjeseca starosti nadalje”, tvrdi Dekanić.

”Kasnije djeca prolaze kroz razne faze razvoja, kada se pojavljuju strahovi, jedan od njih je i strah od vode, pa je lakše kada s prilagodbom krenu prije navršene godine, kako bi kroz igru zavoljeli vodu, a onda i naučili plivati. To je jedina sportska aktivnost koja im se u toj dobi i može ponuditi.

Plivanje je gibanje koje je drugačije od svakodnevnih fizičkih aktivnosti, kao što su hodanje, trčanje, puzanje ili penjanje. Gibanje u vodi nauči se relativno brzo, a proces učenja plivačke tehnike koja nam omogućuje da se u vodi gibamo duže vremena prilično je dug. Zato je potrebno s učenjem plivanja početi rano, ali tek kad je djetetov organizam optimalno razvijen za savladavanje zahtjevnijih pokreta”, objašnjava.

Jesu li djeca koja plivaju sklonija infekcijama?

Poneki roditelji na ovu se aktivnost ne usuđuju, uglavnom zbog još uvijek prisutnog uvjerenja da će se dijete boravkom u bazenu lakše razboljeti. Stoga smo je upitali obolijevaju li češće bebe koje plivaju ili je to samo mit.

”Treba osigurati nezagađenu vodu i pobrinuti se za čistoću bazenskih prostora i zgrade. Glavni izvor zaraze su kupači, stoga provodimo mjere kojih se treba pridržavati kako bismo održali higijenski standard. Nakon programa treba pružiti djetetu dovoljno vremena da se prilagodi na temperaturne razlike u prostoru bazena i vani, pogotovo tijekom hladnijih mjeseci.

Lili Ahrendt, znanstvenica na Visokoj sportskoj školi u Kölnu, istraživanjem je tako došla do podatka koji pokazuje da obolijevanje djece koja pohađaju vježbe u vodi nije ništa češće od obolijevanja djece koja ga ne pohađaju”, objašnjava Dekanić.

Što kažu roditelji?

Odlična iskustva s plivanjem ima i jedna mama koja je s nama podijelila zašto se odlučila upravo za tu aktivnost te kakva su njezina iskustva, ali i iskustva njezine djevojčice koja sada ima već pet godina, a plivanje joj je još uvijek jedna od omiljenih aktivnosti.

”Sa svojom sam djevojčicom odlazila na plivanje dok je još bila mala beba i mogu reći da je bilo odlično, i meni i njoj. Osim što je naučila koordinaciju i kretati se u vodi, to je bila aktivnost koja nas je još više zbližila. Bilo je to vrijeme koje smo kvalitetno provele u veselju i zabavi, a ja sam se uspjela napokon opustiti, što svakoj mami uvijek dobro dođe”, rekla nam je mama Darja.

”Iako je od samog rođenja bila urednog razvoja, nakon programa plivanja primijetila sam mnoge pozitivne promjene kod nje, a jedna od njih je definitivno ta što je prohodala mnogo brže od svojih vršnjaka”, dodala je.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još