spot_img
spot_img
N24VijestiRegijaMeteorolog otkrio kad stiže osvježenje, ali i uzrok ovih vrućina: ‘Ovaj put...

VREMENSKA PROGNOZA

Meteorolog otkrio kad stiže osvježenje, ali i uzrok ovih vrućina: ‘Ovaj put je to malo neobično’

PODIJELITE ČLANAK

Ponedjeljak će u Hrvatskoj biti pretežno sunčan te vruć. Već danima se najavljuje da će temperature zrakaići i do 30 stupnjeva, što je primjerenije ljetnim mjesecima nego početku proljeća. Unatoč tim najavama Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) nije izdao upozorenje zbog visoke temperature.

“U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano vrijeme, uz slab do umjeren jugoistočni i istočni vjetar. Najniža temperatura zraka od 9 do 12, najviša između 28 i 30 stupnjeva. Uz mnogo sunčanih sati u središnjoj Hrvatskoj temperatura gdjegod na jugu i 31 stupanj. U Međimurju i Podravini povremeno će puhati umjeren južni i jugoistočni vjetar, drugdje vjetar uglavnom slab”, prognozirala je za HRT meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc.
Dodala je kako će slično vrijeme prevladavati i na sjevernom Jadranu i u gorju. “Ujutro mjestimice može biti magle, osobito na moru. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni. Najviša temperatura zraka između 21 i 25 stupnjeva, u gorju ponegdje i viša. Podjednake vrijednosti i u Dalmaciji. Prijepodne će zapuhati do umjeren južni vjetar i jugo, pa će more biti mirno ili malo valovito, prema otvorenom dijelu i umjereno valovito. Na krajnjem jugu Hrvatske, jutarnja temperatura zraka od 10 u unutrašnjosti do 15 stupnjeva na otocima, a najviša dnevna između 21 i 25 stupnjeva”, rekla je meteorologinja.

Toplije u unutrašnjosti

No, kako je uopće moguće da već početkom travnja temperature dosegnu 30 stupnjeva? U Europu sve češće pristiže vrući zrak iz Afrike. Sjećamo se nedavne pojave afričkog pijeska koji je prouzrokovao sumaglicu iznad Hrvatske. Meteorolog Nove TV, Dario Brzoja, kaže kako je uzrok vrućine ponovno afrički zrak.

“Ovaj put je to malo neobično jer se taj zrak u ovom dijelu godine nalazi baš samo na sjeveru Afrike. Ljeti ga ima malo više i nad Sredozemljem pa su takve situacije češće. Kad se govori o profesionalnim mjerenjima, temperatura se mjeri u meteorološkoj kućici, dakle, u hladu, u zatvorenom prostoru, koji se provjetrava, ali je iznad travnate površine, a to se radi upravo zato da se otkloni nekakav lokalni utjecaj. Primjerice, ako smo na asfaltu ili na suncu, onda će i temperatura biti mnogo viša”, upozorio je meteorolog Brzoja.

Istaknuo je da će u unutrašnjost Hrvatske biti toplije nego na obali, što inače nije uobičajeno, zbog toga što se more sporije zagrijava i hladi od kopna. Kako bilo, ljetno će vrijeme trajati do srijede, kad će doći do prolaznog pogoršanja i vraćanja temperatura u normalnije okvire.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img