spot_img
spot_img
N24Duhovni kutakMolitelji opet na trgu, dočekali ih prosvjednici: Pogledajte natpise na transparentima

N24

Molitelji opet na trgu, dočekali ih prosvjednici: Pogledajte natpise na transparentima

PODIJELITE ČLANAK

Već više od godinu dana prva subota u mjesecu vrijeme je okupljanja molitelja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Nasuprot njih stoje prosvjednici koji se zalažu za prava koja su moliteljima neprihvatljiva. Tijekom proteklih okupljanja u pojedinim je situacijama morala intervenirati i policija, a jedan slučaj je završio i sudskom presudom.

Tijekom jutra na glavnom zagrebačkom trgu okupili su se prosvjednici. Donijeli su mnoštvo transparenata kojima izražavaju svoje mišljenje. “Bez bogova i gospodara”, “Homofobija nije religija”, “Patrijarhat ubija”, “Nepokoreni grad protiv klerofašizma”, samo su neki od natpisa na transparentima.

Ovoga puta odlučili su dočekati molitelje razgibavajući se jutarnjom jogom. Na trgu su i jake policijske snage, koje bi trebale spriječiti provokacije s obje strane i eventualnu fizičku konfrontaciju. Dosad je incidenata bilo na gotovo svakom okupljanju.

Moj izbor, moje tijelo”, viču prosvjednice praćene zvucima bubnjeva i molitvom puštenom s razglasa na drugoj strani trga. Između molitelja i prosvjednika stoji kordon policije, sve se snima. Na terenu su i televizijski reporteri. Nekolicina okupljenih držala je i transparent SDP-a te natpis “Zagreb, siguran grad za žene”.

“Svi smo mi antifašisti”, zaorilo se u jednom trenutku tijekom molitve. “Stop klerofašizmu u ulici i bolnici”; “Smrt fašizmu, smrt patrijarhatu”, također se moglo čuti tijekom prosvjeda, a u jednom trenutku se zaorila pjesma “Zeko i potočić” te “Bella Ciao”.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img