spot_img
spot_img
N24ZdravljeMože li sok od brusnice spriječiti urinarnu infekciju?

N24-ZDRAVLJE

Može li sok od brusnice spriječiti urinarnu infekciju?

PODIJELITE ČLANAK

Sok od brusnice se već dugo smatra kućnim lijekom za infekcije mokraćnog sustava (IMS). Ali, je li on doista učinkovit to je pitanje za raspravu. Malo je visokokvalitetnih istraživanja o učinkovitosti proizvoda od brusnice na IMS. A dokazi koji postoje o soku od brusnice, posebno za smanjenje rizika od ponovljenih IMS, ograničeni su i proturječni.No, sok od brusnice ne treba otpisati samo tako, a evo i zašto.

Godine 2012. pregled 24 studije ispitao je mogu li brusnice spriječiti infekcije mokraćnog sustava. Prema istraživačima, čini se da sok od brusnice nije značajno utjecao na smanjenje slučajeva infekcija mokraćnog sustava. Ipak, možda ima istine u ideji da brusnice mogu spriječiti UTI (urinary tract infection/ infekcije urinarnog trakta). “Tvar unutar voća koja se zove proantocijanidin  sprječava da se bakterije zalijepe za sluznicu mokraćnog mjehura”, rekla je za Health Courtenay Moore, dr. med., urologinja s Wexnerovog medicinskog centra Državnog sveučilišta Ohio. “Stvara sklisku prevlaku u urotelu (tanko tkivo koje oblaže donji urinarni trakt), tako da se bakterije izmokre”.

Teoretski, PAC otežava bakterijama zadržavanje dovoljno dugo da stvore infekciju u mjehuru ili drugim mjestima u urinarnom traktu. Neka su istraživanja otkrila da su proizvodi od brusnice jednako učinkoviti u smanjenju tih infekcija kao nisko dozirani antibiotici. Međutim, ključna stvar koju treba zapamtiti o tim otkrićima je da su proizvodi od brusnice, poput dodataka prehrani, bili učinkoviti – ne sok od brusnice. Sam napitak se ne smatra odgovarajućim jer obično nema dovoljno PAC-a da bi napravio značajnu razliku, objasnila je dr. Moore. “Morali biste popiti dvije litre soka od brusnice dnevno da biste unijeli dovoljno aktivnog sastojka”, dodala je dr. Moore. Također, mnogi napici soka od brusnice sadrže šećer kako bi se ublažio njihov opor okus. Višak dodanog šećera može nepovoljno utjecati na cjelokupno zdravlje i prehranu.

Sprječavaju li dodaci prehrani na bazi brusnice infekcije mokraćnog sustava?

Prema recenziji objavljenoj 2017. u Journal of Urology, proizvodi od brusnice značajno smanjuju stopu infekcija mokraćnog sustava. Ali, druga istraživanja na ljudima sklonim infekcijama mokraćnog sustava, kao što su starije odrasle osobe, štićenici domova za starije osobe i oni s ozljedama leđne moždine koje otežavaju kontrolu mjehura, otkrila su da dodaci brusnici ne pomažu u smanjenju stope infekcija. Potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo sprječavaju li dodaci prehrani od brusnice infekcije mokraćnog sustava. No, budući da nema dokaza da te tablete uzrokuju štetu, možda ih vrijedi isprobati, osobito ako često imate infekcije mokraćnog sustava.   “Imam puno pacijentica koje kad imaju novog seksualnog partnera uzimaju dodatne količine pripravaka od brusnica i tvrde da tako preveniraju UTI”, rekla je Karyn Eilber, dr. med., urologinja u Medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Angelesu i osnivačica Glissant. Dr. Moore je preporučila dodatke brusnici, navodeći da nema šteta od uzimanja tih pripravaka. “Nema gastrointestinalne toksičnosti niti rizika od razvijanja bakterijske] otpornosti. Ako možemo spriječiti infekcije korištenjem dodataka, to je svakako bolje nego se dovesti u situaciju da morate uzimati antibiotike”, objasnila je dr. Moore.

Može li sok od brusnice liječiti UTI?

Nema dokaza da sok od brusnice može izliječiti postojeću UTI. Naprotiv, pijenje soka od brusnice može čak i naškoditi, smatra dr. Eilber. “Kad imate infekciju mokraćnog mjehura (vrstu UTI), kiselost brusnice može pogoršati stvari”, objasnila je dr. Eilber. “Ako uzimate suplemente brusnice kada imate UTI i postaje vam sve gore, prestanite. Otiđite na kontrolu urina da vidite trebate li antibiotike.” Vaš liječnik će vas pitati o vašim simptomima. A ako se čini da imate UTI, vjerojatno ćete predati uzorak urina i započeti s kurom antibiotika. Ovisno o rezultatima uzorka urina, možda ćete se morati prebaciti na druge antibiotike koji su bolji u borbi protiv bakterija, ako onaj koji već uzimate ne djeluje. Dobra vijest je da će ti užasni simptomi IMS-a, uključujući osjećaj pečenja tijekom mokrenja i čestu potrebu za mokrenjem, nestati nakon nekoliko dana. Samo pazite da popijete cijelu kuru antibiotika kako je propisano. Inače biste mogli stvoriti soj bakterija otpornih na antibiotike koje je teško liječiti.

Tko bi trebao izbjegavati proizvode od brusnice?

Osobe s bolnim stanjem mjehura koje se naziva intersticijski cistitis trebali bi izbjegavati sok od brusnice jer bi mogao izazvati upalu. Ako uzimate varfarin koji razrjeđuje krv, također biste trebali izbjegavati proizvode od brusnice. Dok su dokazi proturječni, brusnica može pojačati učinke varfarina (snažan antikoagulans, koristi se za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka), što dovodi do više modrica ili krvarenja. A ako imate dijabetes, napitci od brusnice mogu sadržavati puno šećera pa bi uzimanje dodataka prehrani od brusnice moglo biti zdravija opcija.

Zaključak

Prevencija infekcije mokraćnog sustava pijenjem soka od brusnice nije učinkovit način liječenja. Količina PAC-a nije dovoljno visoka, a pokušaj liječenja UTI pijenjem soka od brusnice mogao bi je pogoršati. S druge strane, učinkovitost dodataka prehrani na bazi brusnice u prevenciji infekcija mokraćnog sustava pokazala je različite rezultate. Ipak, kod većine neće uzrokovati štetu. Uz to, uvijek je najbolje provjeriti sa svojim liječnikom prije nego što se odlučite za uzimanje dodataka prehrani kako biste bili sigurni da neće djelovati s drugim lijekovima ili zdravstvenim stanjima.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img