spot_img
spot_img
N24VijestiBiHN24 VIJESTI DANA

N24 VIJESTI DANA

PODIJELITE ČLANAK

Tvrtka iz Hercegovine dovela građevinske radnike iz Nepala

Foto:Vecernji.ba

Nedostatak radne snage u Bosni i Hercegovini gorući je problem s kojim se suočavaju naši gospodarstvenici. Iako se na evidencijama službi za zapošljavanje nalazi i nekoliko stotina tisuća nezaposlenih, poslodavci sve teže dolaze do radnika, piše Večernji list BiH. Gotovo da nema ozbiljnijeg poslodavca u BiH koji ne vapi za kvalificiranom radnom snagom. Jedan od načina barem djelomičnog rješenja tog problema poslodavci vide u uvozu radne snage.

Rad na gradilištu ili u tvornici

Zbog takve situacije domaći poslodavci odlučuju se radnu snagu potražiti u zemljama poput Turske, Bangladeša, Sirije, Nepala… Strani radnici iz dalekih zemalja su, nakon Bosne, počeli stizati i u Hercegovinu. Naime, tvrtka Bujice iz Konjica angažirala je 12 radnika i jednog kuhara iz Nepala za rad na gradilištu odnosno u restoranu.

– Trenutačno imamo gradilište u Radešinama te, s obzirom na to da nismo mogli ispoštovati ugovoreno, morali smo angažirati ljude izvan BiH jer u Konjicu, pa i dalje, nema dovoljno stručnog građevinskog kadra koji bi mogao obaviti ugovorene radove. Bili smo prinuđeni uvesti radnike iz Nepala te je cijeli taj proces trajao pet, šest mjeseci, ali smo uspjeli završiti sve procedure i radnici su počeli svoj radni angažman – kazao je za portal radiokonjic.ba Salih Mustafić, voditelj gradilišta. Ističe kako su s radnicima potpisali ugovor na godinu dana, a ako bude potrebe, postoji mogućnost i njegova produljenja.

Objavljena snimka s mjesta teške nesreće kod Mostara

Foto: Bljesak.info

Još uvijek se čekaju službene informacije o okolnostima teške prometne nesreće kod Mostara, u kojoj su poginuli Boris (35) i Marijana (34) Krstić te njihov 9-godišnji sin, a teško je stradala i bori se za život njihova 3-godišnja kćerka.

Vozač BMW-a X5 Mate Primorac (46), također je poginuo.

BHRT je objavio prilog u kojem su zabilježili jezive scene sa mjesta krvave tragedije.

Ivana Bebek prvakinja Balkana, Marijeta Anđelić brončana

Foto: Pogled.ba

Članice mostarske Borse Ivana Bebek i Marijeta Anđelić briljirali su na prvenstvu Balkana za natjecatelje do 13 godina, koje se ovog vikenda održava na Palama u Bosni i Hercegovini.

Ivana i Marijeta predstavljali su BiH, a prvenstvu Balkana pristupili su predstavnici balkanskih zemalja među kojima pravo nastupa imaju reprezentativci Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Rumunjske, Cipra i Turske.

Do najveće stepeince postolja, u kategoriji do 57kg, Ivana je savladala predstavnike Grčke (Elpida Panuo), Turske (Ikra Uzum) i u finalnoj borbi Fani Chalatsogiannu, također predstavnicu Grčke.

Marijeta je do brončanog odličja, u kategoriji do 32 kg, ubilježila svoja tri nastupa, a pobjede je ostvarila nad predstavnicama Rumunjske i Grčke, dok je u polufinalnoj borbi poražena od predstavnice Turske – Yuksel Sema Nur.

Borsa trenutno broji 29 odličja sa ovog ranga natjecanja.

SUM: Početak nove akademske godine u ponedjeljak, 3. listopada 2022.

SUM

Početak nove akademske 2022./2023. godine za studente prve godine preddiplomskih studija svih ustrojbenih jedinica Sveučilišta u Mostaru održat će se u ponedjeljak, 3. listopada 2022. u 10:00 sati.

Rektor prof. dr. sc. Zoran Tomić i predsjednica Studentskoga zbora Ivana Rašić obrati će se svim studentima pozdravnim govorom online, a nakon obraćanja brucoši će imati susrete s dekanima i dekanicama te predstavnicima ustrojbenih jedinica u skladu s rasporedima koji su objavljeni na službenim mrežnim stranicama ustrojbenih jedinica.

 

Obraćanje se može pratiti na službenome YouTube kanalu Televizije SUM. Poveznica će biti objavljena na službenoj mrežnoj stranici i društvenim mrežama SUM-a, priopćeno je iz SUM-a.

 

Za ulazak BiH u EU 77,4 posto građana

Direkcija za europske integracije provela je u kolovozu 2022. godine istraživanje javnog mišljenja o podršci pristupanju BiH u EU, te o temama u vezi s europskim integracijama koje zanimaju građane BiH.

Istraživanje je provedeno CATI metodom na uzorku od 1.200 ispitanika koji je reprezentativan na razini cijele države.

 

U slučaju raspisivanja referenduma za članstvo u EU 77,4 posto ispitanika bi glasovalo za ulazak u EU. Ulazak u EU bi podržalo 90,1 posto ispitanika iz Federacije BiH, 54,5 posto ispitanika iz RS-a i 73,8 posto ispitanika iz Brčko Distrikta – priopćeno je iz Direkcije za europske integracije.

U priopćenju se navodi da kao razloge za podršku ispitanici najčešće navode garanciju trajnog mira i političke stabilnosti 34,4 posto; slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala 32 posto i poštivanje zakona i propisa 22,8 posto.

Ispitanici koji ne podržavaju ulazak BiH u EU kao najčešći razlog navode strah od većih troškova života i poreza 50,4 posto.

Prema mišljenju najvećeg broja ispitanika, njih 49,9 posoto, najveću korist od ulaska BiH u EU će imati mladi. Isto tako najveći broj ispitanika 39,1 posto smatra da politizacija procesa u najvećoj mjeri otežava integraciju BiH u EU, dok je za njih 27,9 posto to nespremnost na promjene.

Borba protiv korupcije je prema mišljenju 49 posto ispitanika najpotrebnija refoma za unapređenje svakodnevnog života građana u BiH, a slijede je smanjenje poreznih opterećenja (17,2 posto), te reforma sudova i tužiteljstava (14,5 posto).

Ukupno 48 posto ispitanika misli da europski put BiH nema alternativu, dok njih 44,8 posto smatra da ima.

U priopćenju se navodi da 35,3 posto ispitanih smatra da BiH neće nikada ući u EU, dok 34,7 posto smatra da će se to desiti najviše za 10 godina; 15,4 posto za najviše 15 godina, a 14,6 posto za najviše 20 godina.

Ukupno 56,3 posto ispitanika prepoznaje EU kao najvećeg donatora sredstava BiH. Za 20,9 posto ispitanika to je Turska, 6 posto smatra da je to Rusija, a 4,9 posto smatra da je to Japan.

Ispitanici u najvećem postotku 51,3 posto misle da će EU učvrstiti unutarnje odnose i nastaviti s proširenjem, dok 21,4 posto ispitanika smatra da EU kao integracija neće opstati.

Istraživanje javnog mišljenja o stavovima građana o članstvu u EU i procesu integracije u EU objavljeno je na web stranici Direkcije za europske integracije –  priopćenio je iz te institucije.

Schmidt posjetio SIP, razgovarano o organizaciji i provođenju Općih izbora u BiH

Pogled ba

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sa suradnicima danas je prvi put od preuzimanja dužnosti posjetio Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH, gdje se sastao s predsjednikom i članovima SIP-a BiH.

Razgovarano je o organizaciji i provođenju Općih izbora u Bosni i Hercegovini zakazanih za nedjelju, 2. listopada 2022. godine.

Predsjednik SIP BiH Suad Arnautović je upoznao visokog predstavnika sa izazovima s kojim se susreće ili se može susresti SIP BiH u tijeku izbornog procesa u BiH, priopćeno je iz ove institucije.

Posebno je istaknut izazov potpune popunjenosti biračkih odbora članovima i njihovim zamjenicima uslijed nedostavljanja dovoljnog broja prijedloga od strane pojedinih političkih subjekata.

Drugo na što je Arnautović skrenuo pažnju i zatražio podršku visokog predstavnika jeste policijski nadzor nad osjetljivim izbornim materijalom u noći sa 1. na 2. listopada.

– U skladu sa članom 16. stav (4) Pravilnika o provedbi izbora birački materijal se u noći prije otvaranja biračkog mjesta čuva u zaključanim prostorijama na lokaciji biračkog mjesta. Policija osigurava birački materijal u noći prije otvaranja biračkih mjesta na lokacijama biračkih mjesta – navodi se u priopćenju.

Visoki predstavnik Christian Schmidt se zahvalio predsjedniku i članovima SIP BiH na dobivenim informacijama i kazao da će pratiti sve izborne aktivnosti i reagirati u skladu sa svojim ovlaštenjima.

n24.ba
PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img