N24VijestiN24 VIJESTI DANA

N24 VIJESTI

N24 VIJESTI DANA

PODIJELITE ČLANAK

Pobjeda HNS-a na izborima pitanje je opstanka Hrvata i države Bosne i Hercegovine

Foto: vecernji.ba

Završni predizborni skup prije nedjeljnih izbora stranke Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH održale su u četvrtak u Mostaru čime su okončale gotovo jednomjesečne susrete s hrvatskim biračima tijekom kojih su ih nastojali motivirati, ali i upozoriti na prijetnje s kojima se mogu suočiti ako masovno ne iziđu na izbore, a bošnjačke stranke izbornim inženjeringom isključe ovaj narod iz vlasti, piše Večernji list BiH. Kao i večer ranije u Livnu, s hrvatskim dužnosnicima iz BiH stigli su i članovi vodeće stranke u Hrvatskoj te hrvatski ministri Gordan Grlić Radman te Tomislav Medved.

Putin priznao ukrajinski Herson i Zaporižju kao neovisne države

CNN

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je okupirane ukrajinske regije Herson i Zaporižju kao neovisne države prije njihova službenog pripojenja.

Putinovi dekreti o tome objavljeni su u Moskvi u četvrtak navečer i preduvjet su da regije podnesu zahtjev za pridruživanje Ruskoj Federaciji.
Moskva je posljednjih dana održala nezakonite referendume u tim regijama kako bi opravdala njihovu aneksiju i tvrdi da su obje većinom glasale za pripajanje Rusiji.

Referendumi su također održani u Luhansku i Donecku, koje je Putin već priznao kao neovisne u veljači u vrijeme kada je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu.
Sva četiri teritorija traže pridruživanje Rusiji, a Putin planira formalizirati njihovo pripajanje na ceremoniji u Kremlju u petak.

Aneksije nisu međunarodno priznate i smatraju se kršenjem međunarodnog prava.

Sutra od 7 sati počinje izborna šutnja

Foto: Federalna.ba

U BiH sutra počinje predizborna šutnja pred opće izbore koji će se održati u nedjelju, 2. listopada.

Ujedno, danas je posljednji dan predizborne kampanje, a ujutro od 7.00 sati na snazi je zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnjenja do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju, 2. listopada, u 19.00 sati.

Predizborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno u subotu u 7.00 sati i traje do njihovog zatvaranja u nedjelju, 2. listopada, prenosi N1.

Kampanja pred opće izbore u BiH počela je 2. rujna kada je započelo razdoblje od 30 dana tijekom kojih je dozvoljeno emitiranje plaćenog političkog oglašavanja, kao i neposrednog obraćanja kandidata, priopćeno je iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

RAK je podsjetio na obavezu poštivanja Poglavlja 16 Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u razdoblju od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora.

Općinski odbor mladeži HDZ-a Kiseljak darovao tablete osnovnim školama

Mladež HDZ-a BiH Općinski odbor Kiseljak ovih je dana darovao tablet uređaje za učenike četiri kiseljačke osnovne škole u kojima se nastava izvodi po Hrvatskom nastavnom planu i programu.

Tablete je ravnateljicama/ravnateljima škola uručio predsjednik spomenutog Odbora, Boris Mrnjavac. Donirani tableti podići će kvalitetu nastavnog procesa, a prije svega će djeci i nastavnom osoblju biti od koristi na nastavi informatike.

“Ova donacija nastavak je dugogodišnje prakse darivanja spomenutih škola koju provodi Mladež HDZ-a BiH OO Kiseljak”, naglasio je Mrnjavac.

Pokrovitelj ove aktivnosti OO Mladeži HDZ BiH Kiseljak je IT Factory iz Kiseljaka.

Od subote poskupljuju poštanske usluge

agencija

Pošte Srpske podigle su cijene poštanskih usluga, a novi cjenik primjenjivat će se od 1. listopada, potvrđeno je iz ovog poduzeća za portal CAPITAL.

Cjenikom je izmijenjena osnovna stopa, točnije cijena za prijenos običnog pisma s 0,9 na 1,1 KM, a u skladu s tim izmijenjene su cijene i ostalih stopa, kao i cijene usluga koje se računaju na osnovi osnovne stope.

U “Poštama” tvrde da su bili prinuđeni na ovaj potez.

– Cjenik je izmijenjen zbog rasta inflacije i povećanja cijena roba i usluga koje utječu na pružanje poštanskih usluga – kazali su oni.

Napominju da su cijene za rezervirane poštanske usluge usuglašene od strane sva tri javna operatera i Agencije za poštanski promet BiH.

Opljačkan ministar za ljudska prava BiH: Lopovi ušli kroz prozor dječije sobe

BHRT

Ministar za ljudska prava Bosne i Hercegovine Miloš Lučić potvrdio je da su nepoznate osobe opljačkale njegovu obiteljsku kuću u Istočnoj Ilidži. Kako je rekao, pljačka se dogodila jučer između 17.30 i 20.15 sati, kada je s obitelji bio izvan kuće.

Po njegovim riječima, provaljen je prozor dječije sobe kroz koji su ušli lopovi, u kući je bilo sve pobacano i prevrnuto, a ukradeni su zlatni nakit, dva tablet računala, pištolj, parfemi i neke stvari sentimentalne vrijednosti.

On je zahvalio pripadnicima Policijske uprave koji su odmah došli i izvršili uviđaj, te izrazio nadu da će počinitelji biti brzo pronađeni, javlja Srna.

Lučić je istaknuo da se više ne osjeća sigurnim, kao i da ne može pretpostaviti motiv pljačke, osim materijalne koristi ili “nešto u vezi s izborima jer je u tijeku izborna kampanja koja je do sada bila korektna”.

Muškarcima obećavala brak: Uhićena djevojka (27) zbog 600 prevara

ddedic

Policijski službenici PS Savski vijenac u četvrtak, 29. rujna uhitili  su djevojku A. J. (27), zbog toga što je proteklih mjeseci izvršila više od 600 krivičnih djela prijevare, javlja Telegraf.

Ona je varala na taj način što je preko društvenih mreža davala oglase i pronalazila usamljene muškarce, kojima je obećavala brak.

Na taj način ih je navodila da joj uplaćuju novac, čime je stekla imovinsku korist od više od 3 milijuna dinara.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još