N24VijestiN24 VIJESTI DANA

N24 VIJESTI DANA

N24 VIJESTI DANA

PODIJELITE ČLANAK

Europska unija o izbornom zakonu: To je odluka isključivo visokog predstavnika

Delegacija Europske unije reagirala je na nametanje izmjena Izbornog zakona koje je u izbornoj noći uveo visoki predstavnik Christian Schmidt. Naveli su da je to isključivo odluka visokog predstavnika.

“Europska unija u Bosni i Hercegovini prima k znanju odluku visokog predstavnika Schmidta o izmjenama Ustava Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine (BiH). To je bila odluka isključivo visokog predstavnika. Izvršne ovlasti visokog predstavnika (Bonnske ovlasti) treba koristiti isključivo kao krajnju mjeru protiv nepopravljivih nezakonitih radnji”, naveli su iz Delegacije.

SIP objavio nove podatke: Komšić preuzeo vodstvo

Foto: N1

Opći izbori u Bosni i Hercegovini održani su jučer, i još se broje glasovi, a brojni kandidati su već proglasili pobjedu.

Središnje izborno povjerenstvo objavilo je jutros u  9 sati nove podatke prema kojima Željko Komšić ima 183.529 glasova (53,61%), a Borjana Krišto ima 158.781 (46,39%).

Obrađeno je 2812 biračkih mjesta, odnosno 84,75%. Denis Bećirović ima 57% glasova, Bakir Izetbegović 37,84%, a Mirsad Hadžikadić 5,16%. Željka Cvijanović je sa 52,87% ispred Mirka Šarovića koji ima 35,70%.

U minusu više od pola milijuna građana BiH

Više od pola milijuna građana BiH u ovom trenutku ima dozvoljeno prekoračenje na svojim bankovnim računima, a ukupna zaduženost po ovom osnovu veća je od 310 milijuna KM.

To praktično znači da svaki šesti stanovnik BiH ima minus na računu, što, prema riječima stručnjaka, nije iznenađenje, jer građani na razne načine pokušavaju da riješe svoju nelikvidnost.

Iz Centralne banke BiH za “Nezavisne novine” poručuju da 544.235 građana ima dozvoljeno prekoračenje, a da zbirno ono iznosi 310.231.926,39 KM.

Ovi pojedinci su dobili najviše glasova za Parlament BiH

Nakon djelomično prebrojanih glasačkih listića za državni parlament, može se zaključiti koji političari će sjediti u ovoj instituciji, kao i tko su najpopularniji predstavnici svojih stranaka.

Nakon prebrojanih 62 posto glasova iz Federacije BiH za državni Parlament, nekoliko imena se izdvaja.

Iz SDA najviše glasova za državni parlament osvojio je Šemsudin Mehmedović – 22.426. Slijede Denijal Tulumović sa 18.096 glasova i Nermin Mandra sa 14.010 glasova.

Kada se radi o koaliciji okupljenoj oko HDZ-a, najviše glasova otišlo je Darijani Filipović kojoj je glas dalo 22.940 glasača.

Ilija Cvitanović predvodi listu HDZ 1990-HNP sa 8.397 glasova.

Najviše glasova iz SDP-a osvojio je Jasmin Imamović, i to 10.077, a slijede ga Zukan Helez sa 8.842, Saša Magazinović sa 6.315 i Nermin Nikšić sa 4.760 glasova.

Zlatan Begić najpopularniji je DF-ovac u državnom parlamentu sa 5.488 glasova.

Kada se radi o Narodu i pravdi, Denis Zvizdić predvodi listu sa 12.991 glasača.

Tužiteljstvo BiH i SIPA zaprimili 27 prijava građana o izbornim neregularnostima

Fena

Postupajući u dežurama određenim za dan općih izbora u Bosni i Hercegovini, dežurni tužitelji koji su zajedno s policijskim djelatnicima SIPA, dežurali u regionalnim centrima u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli, zaprimili su prijave građana ili institucija, koje su se odnosile na narušavanje javnog reda i mira na biračkim mjestima, navode o izbornim neregularnostima koje su se odnosile na moguća kaznena djela, kao i različite događaje i incidente vezane za izborni proces.

Prijave građana najčešće su se odnosile na navode i nepravilnosti oko pomoći u glasovanju invalidnim osobama i osobama s poteškoćama, donošenje popunjenih glasačkih listića, onemogućavanje pristupa promatračima, nedozvoljeno ponašanje građana na izbornim mjestima, nepravilnosti uočene na biračkom popisu, glasovanje u ime drugih osoba ili s tuđim identifikacijskim dokumentima, fizičke nasrtaje na članove biračkih odbora, ponašnje predsjednika ili članova biračkih odbora koje nije u skladu sa propisima i druge događaje koje su smatrali neprimjerenim ili nezakonitim.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još