spot_img
spot_img
N24MagazinLifestyleNa ove načine možete smanjiti rizik za razvoj bolesti pluća

Lifestyle

Na ove načine možete smanjiti rizik za razvoj bolesti pluća

PODIJELITE ČLANAK

Naše tijelo ima prirodni obrambeni sustav koji štiti pluća od nečistoće i štetnih mikroorganizama. No, ipak postoje neke stvari koje sami možete učiniti kako biste smanjili rizik za razvoj bolesti pluća. Prema Američkom udruženju za zaštitu pluća ovo su savjeti koji vam u tome mogu pomoći.

1. Ne pušite

Pušenje je glavni uzrok raka pluća i KOPB-a, što uključuje i kronični bronhitis i emfizem. Dim od cigareta može suziti dišne puteve i otežati disanje. Uzrokuje kroničnu upalu ili oticanje u plućima, što može dovesti do razvoja kroničnog bronhitisa. S vremenom dim od cigareta uništava plućno tkivo te može potaknuti promjene iz kojih se može razviti rak pluća. Nikada nije kasno da prestanete pušiti.

2. Izbjegavajte izloženost toksičnim tvarima u prostorima u kojima boravite

Pasivno pušenje, kemikalije u vašem domu ili na radnom mjestu te radon mogu uzrokovati pogoršanje plućne bolesti. Izbacite cigarete iz svog doma i automobila, provjerite ima li u vašem domu radona.

3. Svedite na minimum izloženost onečišćenju u okolišu

Kvaliteta zraka u gradovima varira i ponekad zrak može biti nezdrav za udisanje. Informirajte se o zagađenosti zraka jer tako možete zaštititi svoja pluća i smanjiti dugotrajnu izloženost takvom zraku. U danima kad je zrak onečišćen nemojte provoditi fizičku aktivnost na otvorenom.

4. Spriječite infekcije

Prehlade i druge respiratorne infekcije ponekad mogu biti vrlo ozbiljne. Pokušajte se od njih zaštititi na ovaj način:

  • Često perite ruke sapunom i vodom, a ako nisu dostupni, očistite ruke dezinfekcijskim sredstvom.
  • Izbjegavajte mjesta na kojima se okuplja velik broj ljudi u sezoni prehlada i gripe.
  • Dobra oralna higijena može vas zaštititi od toga da mikroorganizmi iz vaše usne šupljine izazovu infekciju u plućima. Perite zube najmanje dva puta dnevno i odlazite na redovite preglede stomatologu svakih šest mjeseci.
  • Cijepite se protiv gripe te porazgovarajte sa svojim liječnikom o tome biste li se trebali cijepiti i protiv pneumonije. Naravno, cijepite se i protiv covida-19 jer je to siguran i učinkovit način da spriječite razvoj teškog oblika bolesti.
  • Ako se razbolite, zaštitite od infekcije ljude oko sebe. Nemojte ići na posao ili u školu dok se ne budete osjećali bolje.

5. Redovito idite na kontrole

Redovite kontrole mogu spriječiti mnoge bolesti, a to naročito vrijedi za pluća, kod kojih bolesti ponekad mogu proći nezapaženo sve dok ne postanu vrlo ozbiljne.

6. Vježbajte

Neovisno o tome jeste li stari ili mladi, vitki ili punašni, u formi ili imate neku kroničnu bolest ili invaliditet, fizička aktivnost može vam pomoći u očuvanju zdravlja pluća. S tim se slaže i naša sugovornica doc. Lampalo koja, uz važnost nepušenja, prevencije, redovitih kontrola i zdravog načina života, dodaje i da je jako važno biti sretan i živjeti punim plućima jer kad smo sretni, bit ćemo i zdravi.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img