N24VijestiBiHNa Pelješkome mostu postavlja se asfalt, promet se pušta na ljeto

VIJESTI

Na Pelješkome mostu postavlja se asfalt, promet se pušta na ljeto

PODIJELITE ČLANAK

Kiša i jako jugo proteklog su tjedna zaustavili gotovo sve radove na Pelješkom mostu. No ovih dana nastavljeno je stavljanje prvog sloja asfalta i vjetrobrana.

Most bi trebao biti završen potkraj siječnja iduće godine. Promet preko njega bit će moguć tek sredinom ljeta, kad se završi dionica brze ceste od mosta do čvora Zaradeže na Pelješcu, javlja HRT.

Pelješki most nadvio se nad Malim morem u Neretvanskom kanalu. Već mjesecima je čvrsta veza između hrvatskog juga i ostatka države. Hrvatska je Pelješkim mostom spojena 28. srpnja, i to baš ovdje između osmog i devetog stupa, no ostalo je obaviti još mnogo oku vidljivih i nevidljivih radova. Najuočljiviji posao koji se trenutačno radi je asfaltiranje kolnika.

– Trenutno se izvode radovi na izvedbi prvog sloja lijevanog asfalta na lijevom kolniku. Do sada je završen kompletni desni kolnik te 80% lijevog kolnika. U ovom tjednu, ako nas vrijeme posluži, očekujemo i završetak u potpunosti prvog sloja asfalta na lijevom kolniku, govori Ivan Puđa, inženjer na gradilištu Pelješkog mosta iz CRBC-a. Nakon toga slijedi postavljanje drugog, završnog sloja asfalta, ali sve ovisi o vremenskim uvjetima.

– Po kiši se jednostavno ne može asfaltirati, tako da su te neke stvari u ovom razdoblju godine u Božjim rukama, naglašava Davor Perić, inženjer na gradilištu Pelješkog mosta iz Hrvatskih cesta. U tijeku je i postavljanje tri metra visokog vjetrobrana koji će biti s obje strane, cijelom dužinom mosta.

– Također, u tijeku je postavljanje zaštitne prometne ograde, postavljanje opreme unutar rasponske konstrukcije mosta, kao što je odvodnja, elektroinstalacije i revizorske staze, naglašava Perić. Svi radovi na mostu trebali bi završiti do kraja siječnja iduće godine. Tada slijedi probno opterećenje mosta i druga ispitivanja u sklopu tehničkog pregleda, nakon kojeg će most biti predan Hrvatskim cestama.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

Pročitajte još