spot_img
spot_img
N24MagazinLifestyleNajraniji simptomi trudnoće

Lifestyle

Najraniji simptomi trudnoće

PODIJELITE ČLANAK

Jednom kada s partnerom donesete odluku da je vrijeme za bebu, po glavi vam se počinje motati pitanje jesam li sad možda trudna? Najbolji dokaz da jeste je test za trudnoću i, naravno, odlazak na ginekološki pregled.

Međutim, postoje neki rani znakovi trudnoće koji vam potencijalno mogu dati odgovor na to pitanje prije testova, liječnika, pa čak i prije kašnjenja menstruacije.

Prije nego što navedemo tri rana znaka trudnoće, napominjemo da mnogi znakovi i simptomi nisu jedinstveni samo za trudnoću. Neki simptomi mogu značiti i da ćete se razboljeti ili da ćete uskoro dobiti menstruaciju. Također, možete biti trudni a da vam se ne pojave neki uobičajeni simptomi.

Ako želite biti sigurni u trudnoću, napravite kućni test i posjetite liječnika, a sada pročitajte tri rana znaka trudnoće koja bi vam mogla otkriti da ste trudni i prije nego što poduzmete spomenute konkretne korake.

1. Promjene u grudima

Čim žena ostane trudna, događaju se promjene u grudima koje se počinju pripremati za hranjenje djeteta. Te promjene mogu uključivati osjetljivost, trnce s promjenama temperature i rast grudi. Areole postaju tamnije, a malene žlijezde na njima ispupčenije.

2. Porast libida

Već na samom početku trudnoće kod žena se može pojačati libido. Razlog povećanog libida su promjene u razinama hormonakoje mogu utjecati na povećanu želju za seksom.

Bitno je znati da ne trebate izbjegavati seks u prvim tjednima trudnoće, osim ako nemate neke komplikacije, odnosno rizičnu trudnoću. U tom slučaju obvezno se posavjetujte s liječnikom.

3. Umor/iscrpljenost

Umor je jedan od najranijih simptoma trudnoće. Nitko sa sigurnošću ne zna što uzrokuje pospanost tijekom prvog tromjesečja, ali moguće je da brzi porast razine hormona progesterona tijekom rane trudnoće može pridonijeti umoru.

Osim umora, hormonalne promjene mogu izazvati mučnine i promjene u raspoloženju. Najbolji savjet koji vam možemo dati jest da se odmarate što više možete.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img