spot_img
spot_img
N24VijestiNajveći most na Koridoru Vc kod Počitelja pred početkom povezivanja gigantskih stupova

Vijesti

Najveći most na Koridoru Vc kod Počitelja pred početkom povezivanja gigantskih stupova

PODIJELITE ČLANAK
Najveći most na koridoru Vc iznad Neretve kod Počitelja je dobio svoju gigantsku visinu i u pogledu promatrača s magistaralnog puta iz smjera Čapljine prema Mostaru već oslikava impozantnu građevinu koja će povezivati hercegovački autoput za mrežom europskih prometnica.

Na gradilištu se ozbiljno radi na rasponskoj konstrukciji i povezivanju gigantskih stupova visokih do 100 metara.

Spajanje prvog raspona između stupova S3 visokog 92 metra i S4 koji je za jedan metar niži, očekuje se u narednih nekoliko dana, što će označiti važan pomak na izgradnji impozantne i veoma zahtjevne građevine na hercegovačkom autoputu, piše Klix.ba.

Most Počitelj se nalazi u okviru poddionice Počitelj – Zvirovići na Koridoru Vc, a radovi koji su prema prvim planovima trebali biti završeni do kraja 2021. godine su prolongirani zbog okolnosti prouzročene pandemijom koronavirusa i geoloških uvjeta tijekom samih radova.

Ovaj most će biti dužine 980 metara s visinom stupova 92, 97, 92, 91, 88 i 66 metara, čime je i najveći i najzahtjevniji projekt na izgradnji autoputa kroz Hercegovinu.

To je kontinurani prednapeti armiranobetonski most sandučastog poprečnog presjeka, građen tehnologijom slobodne konzolne gradnje.

Rasponska konstrukcija je sandučastog poprečnog presjeka oslonjena na jedne stubove, što znači da je na jednom stupu jedan i drugi pravac autoputa, a ukupna širina poprečnog presjeka mosta je 21,92 metra.

Zbog toga je, kako su objasnili stručnjaci, po prvi put kod nas primijenjeno to rješenje, a zbog same veličine konzola, koja je neuobičajeno velikog raspona od 4,9 metara, bilo je potrebno poprečno prednapezanje mosta.

Tijekom izgradnje i tijekom ekspoloatacije vrši se oskultacija samog mosta, odnosno osmatranje sa mikrotiangulacijskih stupova, koji su postavljeni na okolnim brdima i mjere precizni nivelvan, tako da se stalno provjerava i tijekom izgradnje i tijekom eksploatacija sigurnost i stabilnost mosta, jer je impozantnih i dimenzija i raspona.

Izvođač radova je konzorcij, koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina), a podizvođač radova je Hering iz Širokog Brijega, dok je ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj 28.114.889 eura bez PDV-a.

Most Počitelj gradi se u sklopu poddionice Počitelj – Zvirovići na Koridou Vc, a financira se iz sredstava Europske investicijske banke (EIB) u visini od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od pet milijuna eura, koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img