spot_img
spot_img
N24VijestiBiHNastava u sarajevskim školama će počinjati izvođenjem himne BiH

N24

Nastava u sarajevskim školama će počinjati izvođenjem himne BiH

PODIJELITE ČLANAK

Vlada Sarajevske županije je na glasanje dostavila prijedlog amandmana na Zakon o osnovnom i srednjem odgoju i obrazovanju.
Jedna od stavki koja će biti nova u zakonu jest izvođenje himne Bosne i Hercegovine svakog prvog nastavnog dana, javlja Klix.ba.

Kako se navodi u trećem amandmanu koji je uputila Vlada SŽ-a, mijenja se članak 44. stavak 6.

Nastavna godina počinje intoniranjem državne himne i isticanjem državnih simbola Bosne i Hercegovine. Državna himna se intonira i svakog prvog nastavnog dana u svakom mjesecu na početku prvog sata svake smjene u kojoj se realizira odgojno-obrazovni rad, navodi se.

Vlada Sarajevske županije je i obrazložila spomenutu odluku.

Izmjenom stavka (6) članka 44. podiže se svijest mlađim generacijama te razvija osjećaje ljubavi i privrženosti prema domovini. Ovim odgojno-obrazovnim pristupom učimo učenike da vole svoju domovinu, čuvaju kulturni identitet što predstavlja izazov u današnjem vremenu i zahtjeva posebnu pažnju i posvećenost.

Ključni element u tom procesu je obrazovanje djece o njihovoj domovini i pružanje prilike za jačanje nacionalnog ponosa i povezivanje učenika s njihovim nasljeđem. Njegovanje patriotskih osjećaja i pripadnosti jednoj zemlji je nešto što je svojstveno svakom vremenu i predstavlja emotivnu povezanost sa domovinom, navodi se u obrazloženju Vlade.

Pitanje koje ostaje otvoreno jest podržavaju li roditelji ovu odluku i vide li je kao pozitivan korak ka jačanju zajedničkih vrijednosti i povezanosti unutar zajednice ili će je ipak okarakterizirati kao potez političkog populizma, navodi Klix.ba.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img