N24MagazinLifestyleNERASPADNUTO TIJELO NAKON 140 GODINA

Zanimljivosti

NERASPADNUTO TIJELO NAKON 140 GODINA

PODIJELITE ČLANAK

NERASPADNUTO TIJELO NAKON 140 GODINA

..svi znamo,kad čovjek umre, njegovo se tijelo raspada i pretvara u prah i pepeo.. no, znanost poznaje slučajeve nekih tijela koja su unatoč protoku vremena ostala sačuvana do danas..

..takva su tijela preminulih vjernika koji su vodili intenzivan duhovni život i umrli na glasu svetosti.. ona se ne raspadaju i stoga za znanstvenike predstavljaju najveću i neriješivu zagonetku..

..stanje tijela preminulih vjernika često se otkrije tijekom tzv. rekognicija, odnosno identifikacije umrloga.. taj je postupak obvezan u procesu beatifikacije i kanonizacije u Katoličkoj crkvi..

..rekogniciju (prepoznavanje), provodi službeno povjerenstvo sastavljeno od predstavnika crkvenih vlasti, liječnika i svjedoka..

..jedan od mnogih takvih slučajeva je i tijelo svetice, Bernardice Soubiruos..naime, ona izgleda kao da je upravo zaspala..

..njoj se, kad je imala 14 godina, 1858. u Lourdesu ukazala Djevica Marija.. mlada je redovnica ubrzo oboljela od tuberkuloze kostiju i umrla 16. travnja 1879..

..nakon smrti, tijelo joj je tri dana bilo izloženo u samostanskoj kapeli.. Bernardica je u lijesu pokopana u samostanskomu dvorištu..

..trideset godina kasnije, ekshumirali su Bernardičino tijelo radi procesa beatifikacije.. tijelo je ekshumirano 22. rujna 1909..

..kada su stolari otvorili lijes, okupljeni su ugledali savršeno očuvano tijelo Bernardice Soubirous, habit joj bijaše mokar i istrunuo, a krunica omotana oko ruke puna hrđe..

..međutim, njezina je koža bila posve očuvana i čvrsta.. ispod kože nazirale su se krvne žile..

..nokti na rukama i nogama bili su savršeno očuvani, izgledala je kao da spava dubokim, mirnim snom.. liječnici su započeli pregled..

..nakon što su skinuli habit i pokrivalo s njezine glave, vidjeli su da je Bernardičino tijelo neraspadnuto, gipko i potpuno očuvano, unatoč tome što nije bilo podvrgnuto nikakvoj konzervaciji..

..liječnici su ostali zapanjeni, tim više što je redovnica za života trpjela od više bolesti, a lijes je bio položen u vlažno zemljište koje ubrzava procese truljenja..

..nakon liječničkoga pregleda, redovnice su stavile tijelo u novi dvostruki lijes i pokopale ga na istomu mjestu..

..deset godina kasnije tijelo je ponovno bilo ekshumirano, a napravljena je i treća ekshumaciju Bernardičina tijela 1925., 46 godina nakon njezine smrti..

..cilj je ove ekshumacije među ostalim bilo i uzimanje nekoliko organa za relikvije.. i ovoga se puta pokazalo da je tijelo potpuno neoštećeno, a obdukcija je pokazala i da su unutarnji organi izvrsno očuvani..

..rezultati ove ekshumacije izazvali su nevjericu u znanstvenom svijetu, prvenstveno zbog savršene očuvanosti kostura i svih zglobova, kao i kože, a zapanjujuća je bila i elastičnost i čvrstoća mišića..

..ipak, doktora je najviše zadivilo stanje njezine jetre, 46 godina nakon smrti, koja je bila elastična i svježa, za što nema nikakva prirodnoga objašnjenja..

..tijekom ekshumacije u travnju 1925.izrađen je precizan otisak ruku i lice pokojnice..na temelju tih otisaka pariški je kipar napravio voštani odljev ruku te masku za lice koja precizno pratila crte lica svetice..

..to je napravljeno prvenstveno iz estetskih razloga,jer s pocrnjelom i ispijenom kožom na obrazima i nosu,vidjelica više nije izgledala kao na sačuvanim fotografijama..

..kada je u kolovozu 1925.u samostanskoj kapeli u Neversu Bernardičino tijelo bilo izloženo u staklenu lijesu,na njezino su lice i ruke stavili te tanke voštane maske..

(tekst preuzet i usp.iz knjige Dokazi nadnaravnoga)

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još