N24MagazinLifestyleNije važno koliko jedemo, nego zašto jedemo?

Lifestyle

Nije važno koliko jedemo, nego zašto jedemo?

PODIJELITE ČLANAK

Hrana je čista emocija, znamo to od najranijih dana. Bebin cijeli svijet se svodi na majčinu hranu i mi već u toj dobi stvaramo odnos prema hrani.

Naravno, mi hranu želimo staviti pod kontrolu, jednako kao što to pokušavamo s vlastitim životima. Ali to nam rijetko uspijeva. Zato je teško biti na dijeti cijeli život ili vježbati svaki dan. Mi kontrolom želimo nadomjestiti strah od neželjenih ishoda, govore dr. Hrvoje Handl i dr. Ante Bagarić.

Dr. Hrvoje Handl upravo radi na poremećajima prehrane i kazuje kako nije važno koliko jedemo, nego zašto jedemo. Važno je, kaže on, shvatiti zašto smo se doveli u stanje pretilosti ili podhranjenosti, koja je to emocija u pozadini.

Crna rupa

– Hrana je pokušaj samoregulacije vlastitih nagona, kako onih libidinoznih, tako i onih destruktivnih. Ta crna rupa u nama je zastrašujuća, i ona se često otvara upravo pred spavanje, kada smo obavili sve dnevne obveze, kada se polako umirujemo, otvara se taj crni bezdan kojeg se bojimo i koji je najlakše napuniti hranom. A upravo u tom bezdanu leži sva naša kreacija, naše novo i drugačije shvaćanje života i treba se tome prepustiti – tvrdi dr. Bagarić.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još