N24VijestiNjemačka preuzima 30 posto udjela u najvećem uvozniku ruskog plina

Vijesti

Njemačka preuzima 30 posto udjela u najvećem uvozniku ruskog plina

PODIJELITE ČLANAK

Njemačka vlada preuzet će 30 posto udjela u Uniperu, najvećem uvozniku ruskog plina u Njemačkoj, u sklopu paketa pomoći teškog više milijardi eura, dogovorenog s finskim vlasnicima većinskog udjela.

Scholz: Uniper je jako važan za opskrbu Nijemaca

“Uvijek ćemo biti uz vas”, izjavio je njemački kancelar Olaf Scholz na tiskovnoj konferenciji, najavljujući paket pomoći. Uniper je iznimno važan za opskrbu njemačkih građana i tvrtki energijom, dodao je Scholz.

Energetska tvrtka ima problema s likvidnošću budući da su je smanjene isporuke ruskog plina primorale da plin kupuje na fizičkom tržištu po znatno višim cijenama. Zato je prije dva tjedna zatražila pomoć od vlade u Berlinu koja je o potencijalnim mjerama razgovarala s finskom državnom tvrtkom Fortum, vlasnicom većinskog udjela, i vladom u Helsinkiju.

Udio Fortuma smanjuje se za više od 20 posto

Fortum, vlasnik 78 posto udjela, naglasio je da Uniperu već osigurao osam milijardi eura kredita i jamstava, predloživši da se problematično poslovanje u Njemačkoj izdvoji i da vlasništvo preuzme njemačka vlada.

Berlin je danas najavio dokapitalizaciju u visini oko 267 milijuna eura, po cijeni izdanja od 1.70 eura po dionici, bez prava prvenstva dioničara na upis novih dionica, objavio je Uniper.

Povećanje kapitala znači da njemačka vlada preuzima 30 posto udjela u Uniperu. Berlinu će biti izdan obvezni konvertibilni vrijednosni papir koji se na određeni datum automatski pretvara u dionice, u iznosu do 7.7 milijardi eura novog izdanja.

Udio finskog Fortuma bit će dokapitalizacijom smanjen sa 78 na 56 posto. Kreditna linija Uniperu preko državne razvojne banke KfW povećat će se s dvije milijarde na devet milijardi eura, priopćila je tvrtka. Nedavno je Uniper objavio da je iscrpio kreditnu liniju i da je zatražio njezino povećanje.

Europska komisija mora odobriti mjere stabilizacije

Njemačka vlada dogovorila je i mehanizam prema kojem će 90 posto zamjenskih troškova prouzročenih smanjenim isporukama ruskog plina prebaciti na teret Uniperovim klijentima 1. listopada. Uniper ima samo komercijalne kupce, uključujući gradske komunalne tvrtke.

Prema sporazumu, njemačka vlada spremna je pružiti dodatnu potporu ako gubici koji će proizići iz zamjenskih kupnji, a neće moći biti nadoknađeni operativnom dobiti iz drugih poslovnih područja, premaše sedam milijardi eura.

Mjere stabilizacije mora odobriti Europska komisija, u skladu sa zakonom o državnim potporama, i skupština dioničara Unipera. Scholz je, među ostalim, na današnjoj tiskovnoj konferenciji najavio i da će kućanstva koja teško podnose posljedice rasta cijena dobiti financijsku pomoć.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još