spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiNova europska direktiva: Pozdravljamo se s nekim proizvodima, pogledajte što su sad...

N24

Nova europska direktiva: Pozdravljamo se s nekim proizvodima, pogledajte što su sad zabranili

PODIJELITE ČLANAK

Europski parlament nastoji usvojiti politike kojima će smanjiti štetan učinak čovječanstva na okoliš. Jedan od problema koji pokušavaju suzbiti je gomilanje smeća koje priroda ne može razgraditi.

Europski parlament usvojio je direktivu koja će biti na snazi od 2030. godine, a njome se zabranjuju “mini pakiranja” namirnica, osim ako ambalaža nije napravljena od običnog papira. Radi se o malim pakiranjima šećera, umaka i maslaca, koji se primarno prodaju hotelima.
Osim toga u trgovinama se voće i povrće neće smjeti pakirati u plastiku, osim ako se ne radi o sadržaju teškom kilogram i pol ili više. Dakle popularni proizvodi poput “semafor paprika” morat će biti uklonjeni iz trgovina.

Zabranjuje se jedna jako štetna skupina spojeva

Novi zakon će zabraniti i tanke najlonske vrećice te foliju za zamatanje kofera u zračnim lukama. Ovim mjerama Europski parlament nada se do 2040. smanjiti proizvodnju smeća za 15 posto.

Naravno da je nova direktiva već uzrokovala negodovanje kod proizvođača. U Francuskoj je razbjesnila proizvođače sira koji smatraju da određeni sirevi mogu svježinu zadržati samo u posebnoj ambalaži. Iz tih razloga posebnom uredbom su uvedene iznimke na ambalažu od drva i voska.

Osim regulacije ambalaže, ova direktiva regulirat će i PFSAS-tvari. Radi se o tvarima koje raspršavaju čestice, a koriste se na primjer u izradi stolnjaka i vrećicama smrznute hrane. Ove tvari ne mogu se razgraditi u prirodi, a kemijske strukture slične su ljudskim hormonima, što znači da unosom u organizam utječu na naše zdravlje. Novi zakon ograničit će njihovu upotrebu.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img