N24MagazinLifestyleOčevima u pratnji porođaj može biti izazovan. Ovako im možete pomoći da...

N24 magazin

Očevima u pratnji porođaj može biti izazovan. Ovako im možete pomoći da se pripreme

PODIJELITE ČLANAK

Dok žena rađa, sva pozornost trebala bi biti usmjerena prema njoj. Vrištanje, povici i slični zvukovi sasvim su normalni u takvim trenucima. Ako ženu na porođaju prati partner, cijela atmosfera može i za njega biti nelagodna i šokantna.

Treba biti realan i shvatiti i da pratnja na porođaju može biti izgubljena i nesigurna, a pružit će bolju podršku ako zna što treba činiti. Porođaj s pratnjom ponekad dovodi i do sukoba između partnera. Premda budući tata želi biti prisutan, može mu biti jako teško procijeniti koja je njegova uloga.

5 istina o porođaju

1. Žene koje rađaju moraju sebe i svoje bebe držati kao prioritet. Svaku empatiju treba sačuvati za drugi put.

2. Proživljavanje porođaja zahtijeva visoku razinu fokusiranosti i odlučnosti. Iako netko može biti majstor multitaskinga, porođaj iziskuje usredotočenost na samo jednu i najvažniju stvar.

3. Dobro je dopustiti drugima da pomognu. Koliko god blizak bio vaš odnos s partnerom, primalje su stručnjaci u nošenju sa svim vrstama osobnosti. Dopustite im da podrže vašeg partnera i usmjere ga tako da vam bude bolja potpora.

4. Priprema je vrlo korisna. Ako vaš partner donekle razumije ono što može očekivati za vrijeme porođaja, lakše će se nositi sa svim i manji će mu biti faktor iznenađenja. Otvoreno razgovarajte tijekom trudnoće o tome kako će podnijeti kad vas bude gledao u bolovima.

5. Partnerima može pomoći ako imaju jasne predodžbe o tome što mogu učiniti kako bi bili dobra podrška. Masaže, treninzi, kontrola disanja i pravilno tiskanje su stvari u kojima vas partner može podržati.

Dodatni praktični savjeti

Pokušajte ne gledati na sljedeće porođaje kao na priliku za ispravljanje pogrešaka prijašnjih porođaja i razočaranja. Postavljanje visokih očekivanja često može dovesti do dodatnih razočaranja – svaki porođaj i svaka beba vrlo su individualni.

Tijekom trudnoće vodite otvorene razgovore sa svojim partnerom o porođaju, opcijama za ublažavanje boli i o tome što želite od njega u tim trenucima.

Budite spremni na iznenađenja. Čak i ako je vaš partner inače gadljiv na bolnice i krv, odajte mu priznanje za njegovu sposobnost i volju da to promijeni. Česti su komentari: “Bilo je bolje nego što sam mislio da će biti” ili “Bilo je teško, ali OK”.

Idite zajedno na trudničke tečajeve. Ovo je izvrstan način da budući parovi osjete i osnaže povezanost pred porođaj.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još