spot_img
spot_img
N24VijestiBiHOd 01. studenog obvezna zimska oprema

Od 01. studenog obvezna zimska oprema

PODIJELITE ČLANAK

Posjedovanje obvezne zimske opreme bez obzira na vremenske uvjete obvezno je u periodu od 1. studenog ove do 1. travnja naredne godine za sva motorna vozila osim svih motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije) – naveli su iz BIHAMK-a.

Kada je riječ o obveznoj zimskoj opremi, to su gume s oznakama MS, M+S ili M&S te znakom pahuljice, a minimalna dubina gazećeg sloja mora iznositi 4 mm. Moguće je koristiti i gume s ljetnim profilom minimalnog gazećeg sloja od 4 mm, ali u priboru moraju biti odgovarajući lanci za stavljanje na pogonske točkove u slučaju zimskih uvjeta.

Vreća pjeska i lopata za teretna vozila nisu više obavezni.

Također iz BIHAMK-a upozoravaju vozače kako u zimskom periodu, niske temperature i česte i obilne padavine izuzetno nepovoljno utiču na motorna vozila, posebno kad su intenzivnije u upotrebi.

Zbog snijega ili poledice sistemi teže prenose snagu na podlogu, sol nakupljena na cestama šteti podvozju i karoseriji, a niske temperature onemogućavaju normalan rad motora, crpe energiju iz akumulatora, a štete i svim ostalim komponentama vozila.

 

N24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img