spot_img
spot_img
N24VijestiRegijaOd 1. svibnja dijelu hrvatskih građana diže se plaća za 17 posto

POZITIVNE VIJESTI

Od 1. svibnja dijelu hrvatskih građana diže se plaća za 17 posto

PODIJELITE ČLANAK

Najveće je ovo povećanje minimalnih plaća kroz kolektivni ugovor ugostiteljstva na godišnjoj razini do sada, a uz plaću poslodavci u turizmu osiguravaju dodatne beneficije, smještaj, prehranu .. te sektor turizma po uvjetima rada postaje sve atraktivniji poslodavac. Poslodavci i sindikati u turizmu napominju da je ključno da svi dionici u turizmu razmišljaju kako mogu osigurati što konkurentnije uvjete rada u odnosu na zemlje u okruženju.
Od 1. svibnja 2024. godine povećanje minimalnih osnovnih plaća od prosječno 17 % za temeljna ugostiteljska zanimanja, koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu, proširuje se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Rezultat je to Odluke o proširenju primjene novog Kolektivnog ugovora ugostiteljstva koju je donijelo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (objavljena u Narodnim novinama br. 49/2024).
Novi iznosi osnovnih minimalnih bruto plaća bez dodataka za temeljna radna mjesta u ugostiteljstvu primjenjuju se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane od 1. svibnja odnosno od obračuna plaća za svibanj 2024.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img