N24VijestiSvijetOtkriveno što je sve američka vlada pronašla na imanju Donalda Trumpa

Svijet

Otkriveno što je sve američka vlada pronašla na imanju Donalda Trumpa

PODIJELITE ČLANAK

Američka vlada pronašla je više od 300 dokumenata s oznakama tajnosti na imanju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi, uključujući materijal CIA-e, Agencije za nacionalnu sigurnost i FBI-a, izvijestio je New York Times pozivajući se na više osoba upućenih u to pitanje.

Početnu seriju od više od 150 dokumenata označenih kao tajne pronašao je Nacionalni arhiv SAD-a u siječnju, izvijestile su novine. Trumpovi suradnici dali su američkom Ministarstvu pravosuđa drugi set u lipnju, dok je treća serija zaplijenjena u raciji FBI-a ranije ovog mjeseca, rečeno je.

Ministarstvo pravosuđa nije zasad odgovorilo na zahtjev za komentar, kao ni predstavnici bivšeg predsjednika.

Trump je u ponedjeljak zatražio od federalnog suda da privremeno blokira FBI u pregledu materijala koje je zaplijenio 8. kolovoza iz njegove kuće u Mar-a-Lagu dok se ne imenuje poseban odbor koji će nadgledati pregled.

Pretraga je dio federalne istrage o tome je li Trump nezakonito uklonio dokumente kada je napustio dužnost u siječnju 2021. nakon što je izgubio predsjedničke izbore od demokrata Joea Bidena.

Tijekom svoje pretrage, FBI je zaplijenio 11 kompleta klasificiranih materijala u Mar-a-Lagu, od kojih su neki bili označeni kao “vrlo povjerljivi” – najviša razina tajnosti rezervirana za najstrože čuvane podatke američke nacionalne sigurnosti i koji se mogu pregledati samo u posebnim državnim ustanovama.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još