Jedva čekate jagode, breskve i trešnje? Možda ćete dvaput razmisliti.
Došlo je doba godine kada Neprofitna organizacija Environmental Working Group objavljuje svoj godišnji popis Dirty Dozen i Clean Fifteen koristeći podatke Ministarstva poljoprivrede i Uprave za hranu i lijekove SAD-a.
Riječ je o popisima koji otkrivaju “najprljavije” i “najčišće” voće i povrće, odnosno ono koje je najviše i najmanje kontaminirano pesticidima.
Nažalost, jagode su i dalje na vrhu liste, a slijedi ih zeleno lisnato povrće. Evo cijelog ovogodišnjeg popisa Dirty Dozens:
- jagode
- špinat
- kelj, raštika i gorušica
- breskve
- kruške
- nektarine
- jabuke
- grožđe
- ljute papričice
- trešnje
- borovnice
- zelene mahune
U odnosu na prošlu godinu, s popisa su nestali celer i rajčice, ali su na njega uvrštene borovnice i zelene mahune.
S druge strane, evo što je na popisu Clean Fifteen:
- avokado
- kukuruz šećerac
- ananas
- luk
- papaja
- slatki grašak
- šparoge
- dinja
- kivi
- kupus
- gljive
- mango
- slatki krumpir
- lubenica
- mrkva
Ovogodišnji podaci uključuju rezultate od gotovo 46.569 uzoraka 46 vrsta voća i povrća.
Pesticidi su povezani s brojnim zdravstvenim problemima jer utječu na razvoj mozga, kao i na plodnost, piše CNN.