spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiOvo je poznata legenda o Divi Grabovečevoj

N24

Ovo je poznata legenda o Divi Grabovečevoj

PODIJELITE ČLANAK
Prve nedjelje nakon blagdana sv. Petra i Pavla na Kedžari podno Vran planine obilježava se “Divin dan” posvećen Divi Grabovčevoj.

Kao i svake godine, i ove se očekuje veliki broj hodočasnika u Parku prirode Blidinje, a program obilježavanja kreće u subotu, 29. lipnja.

Na Kedžari će u 18:00 sati svetu misu predslaviti posuški župnik fra Mladen Vukšić, dok će u nedjelju, 30. lipnja na “Divin dan” već od 8:00 sati biti mogućnost ispovijedi. Sveto misno slavlje predslavit će fra Damir Pavić, tajnik Provincije Bosne Srebrene.

Liturgijsko pjevanje predvodi ramska etno skupina“Čuvarice” , a Divin pozdrav pripao je Katarini Markešić.

Inače, legenda o Divi Grabovčevoj, koja se prenosi s koljena na koljeno, govori o kćerki Luke i Luce Grabovac iz Varvare, kmetova age ramskoga Arslanage Zukića, koja je bila nevjerojatno lijepa.

Njena ljepota je privukla Tahir-bega Kopčića, sina duvanjskog bega Džafer-bega. Tahir je bio poznat po svojoj obijesti i bahatosti. Jednog dana, jašući konja, naišao je na Divu dok je čuvala ovce. Pokušao je razgovarati s njom i impresionirati je, ali ona ga je odbila, čvrsto držeći do svoje vjere i dostojanstva.

Tahir nije odustajao i nastavio je dolaziti svaki dan, prijetiti joj i nuditi poklone. Diva mu je stalno govorila da neće pogaziti svoju vjeru. Kada je Tahir rekao ocu da se želi oženiti Divom, stari beg je isprva odbio, ali ga je Tahirova majka nagovorila da pristane. Tahir je potom pokušao oteti Divu, ali su njeni roditelji odlučili poslati je u planinu na pašu kako bi je sakrili.

Njen otac Luka je zatražio pomoć od svog age, Arslanage Zukića, koji je pristao zamijeniti pašnjake sa svojim ovcama kako bi zametnuli trag. Diva je otišla na Vran, dok su Tahir i njegovi ljudi pretraživali Ljubušu. Kada su shvatili da je Diva u Vranu, Tahir je poslao ljude da je pronađu. U međuvremenu, Džafer-beg je krenuo sa svojim ljudima u Ramu i ubio Divinog oca Luku jer nije htio otkriti gdje je ona.

Arslanaga je također krenuo u Vran kako bi spasio Divu, a Tahir ju je napokon pronašao na Kedžari. On priđe Divi bez riječi i rastrgnu joj košulju. Diva se uhvati za krunicu oko vrata, vrisne i počne se opirati. U tom trenutku začu se topot konja. Bio je to Arslanaga, a usplahireni Tahir povuče Divu za sobom vičući da uzjaše konja.Diva mu se istrgne i shvativši je neće stići podići na konja, Tahir izvuče bodež i zarine ga Divi u prsa.

Diva izdahne, a Tahir pobježe na konju. Arslanaga klekne kraj Dive, ridao je i zakleo se da će je osvetiti. Uze Tahirov bodež, uzjaha konja i pojuri za njim. Na jednoj ledini obori Tahira s konja,  Arslanaga ga savlada, izvuče bodež i ubije ga. Ubrzo stigoše mladići i djevojke. Polože Divino tijelo pod jelom i sahrane je. Majka joj je nijemo klečala na grobu. Diva postade legenda.

Stotinama godina kasnije, druga djevojka čuvala je ovce na istom mjestu. Bila je teško bolesna, pa je legla na ledinu i zaspala. Pastiri je pronađošu potpuno zdravu. Dogodilo se čudo; zaspala je na Divinom grobu. Nakon toga, otkriven je kostur Dive Grabovčeve. Od tada, svake godine na prvu nedjelju iza Petrovdana, vjernici hodočaste na Divin grob, slaveći svetu misu i odajući počast ovoj hrvatskoj heroini.

 

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img