Ako nikada niste kuhali suhi grah, ne morate se bojati, nije komplicirano. Kada ga jednom naučite pravilno pripremati, uvijek ćete ga imati pri ruci. Možete ga koristiti za ista jela kao i konzervirani. Napravite varivo od graha, grah salatu, zapečeni grah, nadjev za tortilje ili pašta fažol.
Preberite grah
Suhi grah prije pripreme preberite jer se u njemu zna naći sitno kamenje, komadići zemlje ili pokoja suha travka. Osim toga maknite i one koji su smežurani ili drugačije boje od ostatka.
Treba li ga prije kuhanja namočiti?
Ovaj korak nije obavezan, no mi vam savjetujemo da suhi grah prije kuhanja namočite. Time ćete skratiti vrijeme samog kuhanja i lakše ćete ga probaviti. Grah stavite u dublju posudu i prelijte vodom. Neka voda bude iznad graha oko 5 centimetara jer će nabubriti.
Grah koji odmah ispliva na površinu bacite. Neka bude u vodi najmanje 8 sati, naprimjer preko noći. Ujutro ga ocijedite i isperite i tada je spreman za kuhanje.
Skuhajte grah
Natopljeni grah prebacite u veliki lonac i prelijte vodom. Kada voda uzavri, kuhajte još 30 minuta i žlicom uklanjajte pjenu koja se diže na površinu. Posolite i nastavite kuhati sve dok grah ne omekša. Točno vrijeme vam ne možemo reći, sve ovisi o vrsti i veličini graha. Provjerite s vremena na vrijeme je li kuhan i po potrebi dodajte vodu da ne zagori po dnu lonca.
Ohladite ga u tekućini u kojoj se kuhao pa stavite zajedno s njom u čiste staklenke. Zatvorite i čuvajte u hladnjaku do tri dana. Sada kad je vrijeme roštilja, bilo bi super da spremite zapečeni grah kao prilog. Recept je OVDJE.