spot_img
spot_img
N24politikaPenava otkrio hoće li postati ministar: ‘O ostalima razgovaramo, doći će na...

N24

Penava otkrio hoće li postati ministar: ‘O ostalima razgovaramo, doći će na red vrlo brzo’

PODIJELITE ČLANAK

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava obraća se javnosti nakon formiranja Vlade s HDZ-om.

“Postigli smo dogovor o parlamentarnoj većini i sastavljanju buduće Vlade. Sporazum je baziran na temelju DP-a, HDZ-a, dijela manjina i partnera. Što se tiče resora što nam je drugi korak nakon sastavljanja većine, govorimo o tri ključna resora”, rekao je Penava dodajući da su dogovorili ministarstvo demografije i useljeništva kao i ministarstvo poljoprivrede.
Sigurni smo da ćemo uspjeti tu problematiku dovesti na zadovoljavajuću razinu kroz jasne brojke povećanje proizvodnje. Treći resor koji smo uspjeli dogovoriti je ministarstvo gospodarstva. Dogovorena je i kvota koja će se primjenjivati kroz druge strukture vlasti. Prvi korak je prikupljanje potpisa za sastavljanje parlamentarne većine. Dogovor je da ćemo podržati kandidata za premijera iz redova HDZ-a, dok će DP imati potpredsjednika Sabora”, rekao je Penava.

Ostaje gradonačelnik Vukovara

Na pitanje hoće li biti ministar, kazao je da će ostati gradonačelnik Vukovara do kraja mandata.

“O ostalima razgovaramo, za nikoga ne mogu garantirati niti išta potvrditi. Sve je to još u fazi dogovora. Kasnije ćemo imati Predsjedništvo uživo, telefonsku sjednicu smo odradili. Imena će doći na red vrlo brzo. Trudit ćemo se imati nekoliko kandidata za sve pozicije, dobro ih filtrirati”, dodao je.

“Imamo dogovorena dva potpredsjednika Vlade, govorimo o 9,10,11,12, državnih tajnika. Trenutno govorimo okvirno. Imena nismo još odredili, no ona će doći brzo na red. U pitanju su ozbiljne stvari, ne bismo tu htjeli igrati pasivnu ulogu. Radi se o teškim resorima, Hrvatska tu nema vremena za gubiti”, kazao je Penava.

Govoreći o resoru energetike rekao je kako su odabrali gospodarstvo jer smatraju da imaju puno toga za reći: “Potrebno je rasteretiti onu ideju opisanu u kratici ABC – Anything But Croatia”.

‘Treba biti realan’

Komentirajući žaljenje članova jer je DP ostao bez ministarstva kulture i unutrašnjih poslova, rekao je da moraju uvažiti izborne rezultate, sukladno snazi i dogovorenom postotku.

Najlogičniji je bio dogovor da prvi i treći poslože stabilnu većinu. Velik broj ljudi je imao svoje vizije i planove, ali treba biti realan i da od 76 imate jedan dio i tu treba pokušati usmjeriti kurs na našu stranu. Ukoliko imamo Plenkovića i činjenicu da je upravljao Hrvatskom u protekla dva mandata i da se nastavi kontinuitet takvog vođenja Hrvatske, logika da kurs treba usmjeriti je sasvim logično. Korekciju kursa Hrvatske jedino možemo napraviti kroz participaciju u vlasti”, rekao je Panava.

Rekao je da DP ima problem sa SDSS-om, ali to je isključivalo bilo kakav problem sa srpskom manjinom: Mi smo apsolutno za to da se svaka manjina osjeća ugodno. S druge strane, jasno smo komunicirali razloge zašto smo protiv SDSS-a. Njihove i naše politike su nespojive”, komentirao je Penava i dodao da je Plenković pristao da država više ne financira Novosti.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img