spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiPet savjeta umjetne inteligencije za kupovinu tokom Crnog petka

N24-ZANIMLJIVOSTI

Pet savjeta umjetne inteligencije za kupovinu tokom Crnog petka

PODIJELITE ČLANAK

Pitali smo umjetnu inteligenciju za savjet prilikom kupnje tokom Crnog petka. Evo što nam je rekla.

Kupovina tokom Crnog petka može biti naporna, ali uz određeno strateško planiranje, možete maksimalno iskoristiti ponude.Ovih pet savjeta nam je dala umjetna inteligencija, a mogli bi vam pomoći da se snađete tokom kupovine na Crni petak. 

Planirajte unaprijed

Istražite ponude unaprijed – pogledajte oglase i promocije za Crni petak u svojim omiljenim trgovinama. Mnogi trgovci rano objavljuju svoje ponude, što vam omogućava da isplanirate popis za kupnju.Odredite prioritete – identificirajte stvari koje najviše želite i fokusirajte se na njih. Lako je biti preopterećen ogromnim brojem ponuda, tako da će vam jasan plan pomoći da ostanete na pravom putu. 

Odredite budžet

Odredite ograničenje potrošnje – lako je potrošiti previše tokom rasprodaja Crnog petka pa postavite budžet i držite ga se.Ovo će vam pomoći da izbjegnete impulzivnu kupnju i kasnije ne požalite zbog nje. 

Usporedite cijene

Nemojte pretpostavljati da je najbolja ponuda u jednoj određenoj trgovini. Usporedite cijene kod različitih trgovaca da biste bili sigurni da ćete dobiti najbolji mogući popust. 

Online – fizička trgovina

Razmislite o online kupovini: Mnoge ponude za Crni petak dostupne su i u fizičkim trgovinama i na internetu. Kupovina na internetu može vam uštedjeti vrijeme i poštediti vas gnjavaže prepunih trgovina, a možda ćete pronaći i ekskluzivne ponude koje trgovci postavljaju samo online. 

Budite oprezni

Budite oprezni s osobnim podacima – kupujte samo na sigurnim web lokacijama i izbjegavajte unos osobnih podataka na nepouzdanim platformama. Držite se renomiranih trgovaca kako biste osigurali sigurnost vaših financijskih informacija.Imajte na umu da se prevare događaju. “Nažalost, prevare se mogu povećati tijekom sezone praznika. Budite skeptični prema neželjenim mailovima i provjerite legitimnost web lokacija prije kupnje.”Ne zaboravite biti strpljivi i fleksibilni jer Crni petak može biti užurbano i natjecateljsko vrijeme za kupce. 

Kako je nastao Crni petak?

Navika da se kupuje nakon Dana zahvalnosti u Americi potječe od velikih parada koje su se počele organizirati 1952. godine u sklopu marketinških kampanja robnih kuća, poput Macy’s i Eaton’s, u Philladelphiji.Budući da je Dan zahvalnosti najveći obiteljski praznik u Americi, kada se okuplja obitelj iz svih krajeva zemlje, narednog dana u gradovima širom SAD-a nastaje potpuni kolaps u prometu, zbog čega su upravo prometnici ovaj dan prozvali “crnim petkom”.Dvadeset godina kasnije, kada je ovaj fenomen postao poznat, trgovci su počeli masovno koristiti termin Black Friday, kao dan kada u svojim knjigama bilježe najveći profit.Crni petak od 2005. godine postaje najprometniji dan u pogledu trgovine i prodaje, a kako samo jedan dan nije više dovoljan, popusti najčešće traju i preko vikenda. Nastavak ovog praznika javlja se i u ponedeljak, kao Cyber Monday – dan koji je rezerviean za popuste na online kupovine.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img