spot_img
spot_img
N24politikaPlenković ima sve manje vremena i puca od nervoze: Situacija kakvu u...

IZMEĐU DVIJE VATRE

Plenković ima sve manje vremena i puca od nervoze: Situacija kakvu u HDZ-u ne pamte

PODIJELITE ČLANAK

Jedna od ključnih tema na nedavno održanoj sjednici predsjedništva HDZ-a sasvim razumljivo bili su pregovori za sastavljanje nove vlade koje predstavnici te stranke na čijem je čelu premijer Andrej Plenkovićvode s Domovinskim pokretom.
Upućeni u događanja na sastanku stranačkih glavešina svjedoče o tome da tenzije unutar HDZ-a nikada do sada nisu bile veće.
Ovakvo nešto u Plenkovićevoj eri se ne pamti. Pritisak na njega je ogroman, rastu tenzije, a Plenković je svjestan da počinje gubiti autoritet i da se više definitivno ne može smatrati centralnom, najmoćnijom figurom stranke. Mnogi uopće nisu zadovoljni time što se njegovo ime pojavilo na vrhu liste za europske izbore, a osim toga od Plenkovića se očekuje da do europskih izbora izađe s konkretnim imenima i da u što kraćem roku okonča pregovore s Pokretom jer se desno krilo unutar stranke počelo buditi”, tvrdi naš dobro upućeni sugovornik iz HDZ-a koji dodaje da je Plenković iz pregovora nastojao distancirati bivšeg osječkog župana Ivana Anušića, ali mu taj plan ipak nije pošao za rukom.

Anušić se nametnuo osvojenim glasovima

”Anušić se opet zbog preferencijalnih glasova koje je osvojio na parlamentarnim izborima – čime je nadmašio Plenkovića – pretvorio u prijetnju za premijera. On je na glasu kao predvodnik desnog, konzervativnog stranačkog krila koje nema ništa protiv suradnje sa Domovinskim pokretom, ni protiv uvjeta koje oni za tu suradnju postavljaju, a to Plenkoviću nije po volji”, tvrdi naš sugovornik naglašavajući da je premijer po pitanju pregovora krut i suzdržan, ali i da odbija govoriti na temu suradnje sa SDSS-om pošto mu ni na kraj pameti nije bilo da će uopće morati birati između formiranja vladajuće većine i suradnje s Miloradom Pupovcem.

“Plenković sada nastoji balansirati, ali Pupovac mu sigurno neće dopustiti da se s njime igra. Manjine su već pritisnule premijera i to u dva navrata-prvo kada je SDSS sa IDS-om i HSLS-om koji je naš koalicijski partner odlučio izaći na europske izbore, a onda i kada su odlučili da će se držati zajedno i podržati Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora. To je sve pokušaj pritiska na Plenkovića”, smatra naš sugovornik koji jednako tako drži da na premijera pritisak raste i unutar stranke.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img