spot_img
spot_img
N24VijestiPlenković otvoreno o dolasku Putina

N24-VIJESTI

Plenković otvoreno o dolasku Putina

PODIJELITE ČLANAK

Kada bi ruski predsjednik Vladimir Putin, za kojeg je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao uhidbeni nalog, posjetio Hrvatsku, bio bi uhićen sukladno proceduri predviđenoj zakonom, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Hrvatska je pristupila statutu Međunarodnog kaznenog suda i donesen je Zakon o suradnji s tim sudom.

Tim zakonom predviđene su sve procedure u slučaju da postoji nalog za uhićenje neke osobe i tu se, koliko mi je poznato, imunitet ne primjenjuje. Prema tome procedura bi bila upravo onakva kakva je predviđena tim zakonom i naravno da bi reagirala i hrvatska policija i nadležna tijela, izjavio je Plenković odgovarajući na pitanje novinara kako bi Hrvatska postupila u slučaju Putinova posjeta.

Plenković je istaknuo kako takav posjet ”ipak nije realan”.

Ne vjerujem da će se on zaputiti tako skoro u zemlje koje su stranke Rimskog statuta, rekao je Plenković u Bruxellesu po završetku samita EU-a.

Gergeli Gulyas, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, rekao je u četvrtak da Mađarska ne bi uhitila Putina kada bi ušao u zemlju, jer za to nema pravne osnove, prenosi Hina.

Mađarska je potpisala i ratificirala Rimski statut kojim je osnovan Međunarodni kazneni sud (ICC). Taj je sud izdao uhidbeni nalog za Putina optuživši ga za ratni zločin ilegalne deportacije stotine djece iz Ukrajine.

Na pitanje bi li Putin bio uhićen kada bi došao u Mađarsku, Gulyas je rekao da Rimski statut nije ugrađen u mađarski pravni sustav.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img