N24MagazinZanimljivostiPogledajte koje su ljudske namirnice opasne za kućne ljubimce

N24-ZANIMLJIVOSTI

Pogledajte koje su ljudske namirnice opasne za kućne ljubimce

PODIJELITE ČLANAK

Ovo su namirnice koje nikada ne bi trebali davati svojim kućnim ljubimcima, jer uveliko štete njhovom zdravlju.

Čokolada

Slatkiši mogu biti vrlo opasni za vaše kućne ljubimce i zato im ih trebate izbjegavati davati. Čokolada, posebno ona s većim postotkom kakaa sadrži teobromid, kemikaliju koja može oštetiti srce, pluća i bubrege životinje.

Alkohol

Alkoholna pića sadrže etanol, sastojak koji tijelo brzo apsorbira, a koji je vrlo štetan za sve životinje. Ovaj sastojak može uzrokovati velika oštećenja respiratornog, kao i centralnog živčanog sustava vašeg kućnog ljubimca.

Grožđe i grožđice

Samo četiri do pet bobica ovog voća je dovoljno da se vaš pas, ali i mačka, ozbiljno razboli. Iako točan uzrok nije dokazan, ovo, za ljude vrlo zdravo voće, može uzrokovati otkazivanje bubrega kao i ružne nuspojave poput tromosti i bolova u području trbuha.

Šećer

Slatka jela koji sadrže prirodan ili zamjenski šećer za životinju mogu biti vrlo opasni. Slatkiši kod životinje izazivaju nagli porast šećera u krvi, gubitak koordinacije, pa čak i napadaje.

Sol

Dok sol ljudsku hranu čini ukusnijom psima i macama ovaj začin može zadati velike zdravstvene komplikacije. Sol kod pasa izaziva pojačanu žeđ i mokrenje, a može uzrokovati i trovanje popraćeno povraćanjem, povišenom temperaturom i drhtanjem.

Crveni i bijeli luk

Iako je ovo povrće prepuno vitamina i minerala, kod pasa, a posebno kod mačaka, može izazvati vrlo snažne reakcije. Ove namirnice kod životinja uništavaju crvena krvna zrnca što može dovesti do anemije, gubitka težine, upale desni, povraćanja i proljeva.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još