spot_img
spot_img
N24VijestiBiHPogledajte uvjete za ostvarenje novčane pomoći porodiljama u FBiH

UVJETI SU…

Pogledajte uvjete za ostvarenje novčane pomoći porodiljama u FBiH

PODIJELITE ČLANAK
Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj u utorak u Sarajevu na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike donijela Uredbu o isplati novčane pomoći porodiljama za novorođeno dijete u FBiH.

Ovom uredbom uređuje se postupak isplatenovčane pomoći porodiljama za novorođeno dijete, korisnici i uvjeti pod kojima se pomoć ostvaruje, zatim postupak za odobrenje pomoći, kao i druga pitanja od značaja za odobrenje novčane pomoći porodiljama za novorođeno dijete u Federaciji.

Podsjetimo, riječ je o jednokratnoj pomoći za novorođeno dijete u visini od 1.000 KM po djetetu.

Federalna vlada je ovaj model pronatalitetne politike usmjerila ka osiguranju dugoročnog socio-ekonomskog osnaživanja obitelji s djecom, a samim tim, kako je obrazloženo iz resornog ministarstva, i na povećanje šansi za ublažavanje posljedica negativnih demografskih trendova.

Procijenjeni broj korisnika je 16.000, a iznos od 16 milijuna KM za isplatu pomoći za novorođeno dijete osiguran je u Proračunu FBiH za 2024. godinu, na poziciji Tekućeg transfera pojedincima – Jednokratna novčana pomoć za novorođeno dijete. Pod uvjetima utvrđenim donesenom uredbom, ovu novčanu pomoć može ostvariti porodilja koja je ostvarila potomstvo u periodu od 1. siječnja do31. prosinca u kalendarskoj godini u kojoj se iz Proračuna Federacije za tu godinu vrši isplata na osnovu ove uredbe.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img