N24VijestiBiHPojačan oprez zbog afričke svinjske kuge

N24-VIJESTI

Pojačan oprez zbog afričke svinjske kuge

PODIJELITE ČLANAK

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije (HBŽ) i Uprava za inspekcijske poslove HBŽ-a pozivaju sve uzgajivače svinja na pojačani oprez zbog pojave afričke svinjske kuge.

Iz Vlade HBŽ-a podsjećaju kako je u velikom dijelu Bosne i Hercegovine utvrđeno prisustvo te zarazne bolesti koja se iznimno lako i brzo širi, te predstavlja veliku prijetnju domaćim i divljim svinjama.

Zbog te bolesti, koja je potvrđena na stotinama obiteljskih gospodarstava i farmi, desetke tisuća svinja su uginule ili usmrćene.

Budući da se virus afričke svinjske kuge nezaustavljivo širi, te da postoji veliki rizik od izbijanja bolesti i na području HBŽ-a, Ministarstvo i Uprava za inspekcijske poslove ističu kako je od općeg interesa da se pojava bolesti spriječi, a u slučaju pojave da se što ranije otkrije kako bi se posljedice izbijanja svele na najmanju moguću mjeru.

Također, naglašavaju da je u slučaju pojave bolesti naknada štete moguća isključivo za one uzgajivače svinja koji su na vrijeme prijavili sumnju ili uginuće i koji su primjenjivali sve propisane mjere.

Pozivaju se svi držatelji svinja na pojačane opće preventivne mjere kojima je glavni cilj sprečavanje unosa virusa na njihove posjede, posebno na osiguravanje higijenskih uvjeta u objektima za držanje životinja; osiguravanje preventivne dezinfekcije za osoblje i dezinfekcijskih barijera za vozila; postavljanje odgovarajućih tzv. dvostrukih ograda koje će spriječiti kontakt svinja s drugim životinjama posebno s divljim svinjama kod držanja svinja na otvorenim površinama; te zabrana ulaska u krug objekta svim osobama osim onima koje brinu o životinjama.

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a i Uprave za inspekcijske poslove HBŽ-a podsjećaju kako je zabranjena nabava, držanje i prodaja svinja iz zaraženih područja, a preporučuje se da se svinje ne nabavljaju ni iz ugroženih područja.

Također, strogo je zabranjena nabavka, držanje i prodaja svinja koje nisu obilježene ušnim markicama.

Prema važećim propisima zaraženim i ugroženim područjima proglašena su naseljena mjesta u većini općina Republike Srpske, Brčko Distrikta i Posavske županije. Ugroženim područjem proglašeno je i jedno naseljeno mjesto na području općine Glamoč.

S obzirom na pad cijene živih svinja u zaraženim i ugroženim područjima očekuje se pojačani promet svinja iz tih područja u HBŽ i susjedne županije, upozorava se u priopćenju.

Lovci su također dužni pridržavati se biosigurnosnih mjera prije, tijekom i nakon lova, te prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji svaku pronađenu uginulu divlju svinju u svrhu pretraživanja na afričku svinjsku kugu.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još