spot_img
spot_img
N24VijestiPoljoprivrednici: Nemoguće je fiksirati cijene brašna u FBiH, ovisni smo o uvozu

Vijesti

Poljoprivrednici: Nemoguće je fiksirati cijene brašna u FBiH, ovisni smo o uvozu

PODIJELITE ČLANAK

Nakon što su iz RS-a poručili kako do lipnja neće biti promjena cijene brašna na policama u supermarketima, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžada Biću poručuje da je nemoguće fiksirati cijene u ovakvoj situaciji.

Bićo je kazao za Klix.ba kako je nezahvalno prognozirati o cijenama pšenice, brašna i drugih proizvoda u Bosni i Hercegovini te da ne može govoriti ni o zalihama koje naša država posjeduje jer je to, kako je kazao, državna tajna.

“Mislim da nemamo dovoljno i tko govori da neće biti poskupljenja ne govori istinu, to vidim i ja i građani Bosne i Hercegovine. Nemamo dovoljno kapaciteta da mi vršimo zasad. Usmjereni smo na uvoz većim dijelom, a kada ova žetva bude završena, vidjet ćemo gdje stojimo. Moramo zabraniti izvoz, kako bismo se mogli osloniti na svoju proizvodnju brašna”, kazao je Bićo.

Dodao je kako je to vidljivo na svim proizvodima na tržištu, a posebno na mlijeku gdje poljoprivrednici bilježe velike gubitke. Ističe kako država i entitetske vlade trebaju što više novca usmjeriti ka poljoprivredi kako bismo imali svoju stabilnu proizvodnju.

“Mi nismo previše usmjereni na uvoz, nego smo potpuno ovisni o uvozu. Piletine je dosta bilo u domaćoj proizvodnji, ali to opet ovisi o drugim proizvodima koje uvozimo i imamo promjene cijena na tržištu. Nikad nije kasno da se pomaže poljoprivredi, a sredstva koja se izdvajaju moraju biti dva puta veća kako bismo imali održivu proizvodnju. Ovo sada samo održava proizvodnju, a da bismo je podigli, moramo više ulagati”, pojasnio je.

Na kraju je dodao kako informacije iz Republike Srpske mogu biti točne samo kada bi netko drugi trpio troškove povećanja cijena pšenice i drugih sjemenki i sirovina za proizvodnju brašna i drugih proizvoda.

“Nismo mi toliko jaki da bismo mogli podnijeti poskupljenja koja se događaju. Ovisnici smo o svemu i sve dok ne budemo imali zadovoljavajuću domaću proizvodnju tako će biti”, zaključio je Bićo.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img