spot_img
spot_img
N24VijestiSvijetPoljska nudi svoje MIG-ove američkoj bazi za Ukrajinu, Pentagon odbacio prijedlog

Borbeni zrakoplovi

Poljska nudi svoje MIG-ove američkoj bazi za Ukrajinu, Pentagon odbacio prijedlog

PODIJELITE ČLANAK

Poljska vlada je priopćila u utorak navečer kako će besplatno predati svoje MIG-ove 29 američkoj bazi u Njemačkoj za koje se pak očekivalo da će biti predani Ukrajini. Međutim, po tom pitanju sad se oglasio američko Ministarstvo obrane.

Čini se da je Pentagon odbacio prijedlog Poljske da svoje borbene zrakoplove MiG-29 stavi na raspolaganje Sjedinjenim Državama u bazi u Njemačkoj kao odgovor na poziv Ukrajine za isporuku borbenih zrakoplova, rekavši kako to nije “održivo”, prenosi Reuters.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je kako mogućnost da avioni iz baze SAD-a i NATO-a u Njemačkoj “odlete u zračni prostor iznad Ukrajine koji je u sukobu s Rusijom izaziva ozbiljnu zabrinutost za cijeli NATO savez”.

“Nastavit ćemo se konzultirati s Poljskom i našim drugim saveznicima u NATO-u o ovom pitanju i teškim logističkim izazovima koje ono predstavlja, ali ne vjerujemo da je prijedlog Poljske održiv”, rekao je Kirby.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u utorak kako je Poljska spremna poslati sve svoje zrakoplove MiG-29 u zračnu bazu Rammstein u Njemačkoj i staviti ih na raspolaganje SAD-u te kako poziva druge članice NATO-a koje posjeduju taj tip zrakoplova da učine isto.

Poljska se o toj odluci nije prethodno konzultirala s Washingtonom, rekla je u utorak američka državna podtajnica Victoria Nuland, premda je američka administracija razgovarala o zahtjevu Ukrajine da joj se daju poljski zrakoplovi.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img