spot_img
spot_img
N24VijestiPomoć studentima - Evo nekoliko savjeta za uspješnije učenje

N24-ZANIMLJIVOSTI

Pomoć studentima – Evo nekoliko savjeta za uspješnije učenje

PODIJELITE ČLANAK

Ususret ispitnim rokovima, donosimo vam 10 najefikasnijih savjeta za učenje i pripremu za ispite!

Prilagodite prostor.

Skoncentrirajte se uz udobnost koju vam pruža svjetlina dnevnog boravka ili pak spavaće sobe. Imajte na umu da svoj prostor prozračite neposredno prije učenja kako bi se osjećali svježije. Osigurajte si samoću i mir te ukoliko vas opušta, učite uz klasičnu glazbu.

Radni stol je uvijek najbolja opcija jer je fokus na sam materijal puno bolji.

Organizacija kao bitan faktor.

Prije samog početka učenja, pobrinite se da imate sve potrebne materijale za učenje, kao i potrebne kemijske olovke, papire i markere.

Ne dozvolite si nered, svoj prostor čuvajte urednim i organiziranim, a nepotrebne predmete odstranite kako vam ne bi odvlačili pozornost.

Napravite plan.

Napravite plan učenja kojeg ćete se pridržavati. Točno odredite vrijeme za prelazak ispitnog gradiva, kao i vrijeme pauze.

Zapišite pitanja, naslove i podnaslove koji su vam potrebni te zvlačite teze i crtice kako biste lakše upamtili prijeđeno gradivo. Neka vaš plan bude realan i izvodiv kako ne biste osjećali grižnju savjesti ukoliko ne uspijete prijeći sve što ste planirali.

Pronađite svoj način učenja.

Ukoliko ste vizualni tip, koristite markere u bojama koji će vas asocirati na određene pojmove, ne zaobilazite tablice i dijagrame. Ako se vaš način učenja zasniva na zvukovima, čitajte gradivo naglas ili usmeno ponavljajte s kolegama. Također, svoje znanje iskažite na praktičnim primjerima za bolje razumijevanje.

Ne odgovara vam zadani materijal? Kreirajte svoje materijale! Odvažite se i napravite skriptu po vašim potrebama učenja.

Obratite pažnju na vrijeme.

Rasporedite svoje vrijeme na način da odvojite vrijeme za učenje, za pauze, za opuštanje, kao i za izlazak. Ukoliko vam je lakše, iskoristite alarme na telefonu kako biste odgovorno iskoristili vrijeme.

Dopustite sebi da se naučeno gradivo “slegne” nekoliko sati, a zatim nakon nekog vremena odmora ponovno započnite s makar sat vremena ponavljanja gradiva. Upamtite da svi imamo ista 24 sata i da upravo vi odlučujete što ćete uraditi sa svojim danom!

Odredite prioritete.

Neka ovaj korak bude jedan od najvažnijih. Nipošto ne ostavljate ono najbitnije za kraj, već odmah započnite s prvima na listi prioriteta, koju ste prethodno kreirali.

Ukoliko imate ispit za tjedan dana, a projekt morate završiti za dva tjedna, neka ponavljanje i učenje za ispit bude na prvome mjestu.  Na taj način štedite vrijeme i u kratkim rokovima ispunjavate sve svoje obaveze.

Iskoristite tehnologiju.

Tko kaže da digitalni uređaji samo oduzimaju vrijeme? Iskoristite svoje laptope, računala i mobilne telefone na pametan način!

Koristite se aplikacijama koje blokiraju društvene mreže na neko vrijeme, time vam obavijesti s pojedinih aplikacija neće smetati.

Učite naglas? Koristite diktafon.

Imate problem s nekim zadatkom? Pogledajte što stručnjaci na internetu kažu o istomu, sigurni smo da možete pronaći postupak i rješenje zadataka.

Kao što smo već naveli, koristite alarme ili aplikacije za organiziranje vremena.

Učite s razumijevanjem.

Događa vam se da u jednu stranicu gledate čak i do sat vremena? Ne prisiljavajte se naučiti je napamet!

Ono gradivo koje vidite po prvi puta smisleno pročitajte dva do tri puta te nakon toga na papir zapišite što ste zapamtili. Tada učite s razumijevanjem, rezultati su vidljiviji, a krajnji cilj – naučiti gradivo – je ispunjen.

Ponavljajte.

“Ponavljanje je majka znanja”, čuli smo svi nebrojivo mnogo puta, no, ima li istine u toj frazi? Naravno!

Konstantnim učenjem novog gradiva ne dozvoljavamo si zapamtiti već prijeđeno gradivo. Iskoristite brojne metode ponavljanja gradiva poput ispisivanja kartica s pitanjima i nasumičnim izvlačenjem. Na taj način provjeravate svoje znanje, a u isto vrijeme i ponavljate tražeći odgovor.

Spavajte dovoljno.

Koliko god težak i zahtjevan bio vaš naredni ispit, nipošto ne provodite cijelu noć u učenju i nespavanju. Manjak sna vam neće donijeti niti dobre rezultate, niti uspjeh.

U tom slučaju svoje tijelo i um izlažete riziku od umora i iscrpljenosti, a to je ono što vam najmanje treba pred ispite. Provedite dovoljno vremena u odmoru i snu kako biste bili što svježiji i odmorniji za učenje.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img