spot_img
spot_img
N24VijestiBiHPorodilišta u BiH: Bez “štele” si nitko i ništa

N24-VIJESTI

Porodilišta u BiH: Bez “štele” si nitko i ništa

PODIJELITE ČLANAK

Loši uvjeti u porodilištima, nasilje na porodu i korupcija nisu rijetka pojava u bolnicama u Bosni i Hercegovini.

Mahom se o tome govorilo putem društvenih mreža, ali sada, nakon višemjesečnog istraživanja i prikupljanja ispovijesti porodilja, udruženje Baby STEPS podnijelo je i kaznene prijave protiv pojedinih liječnika.

Nazovem muža i kažem mu: ‘malo popričaj sa doktorima’. Vidim da bez štele si apsolutno nitko i ništa.

Ovo je samo dio iskustva porodilje u Županijskoj bolnici Zenica. Iako je novac dala nije je zaobišlo traumatično iskustvo. Za BHRT priča kako usprkos tome što nije bila spremna na prirodan porod, doktor je odlučio to učiniti, kaže, na silu. Što je za posljedicu zamalo imalo njen gubitak vida i ugrožavanje života njene tek rođene bebe.

Umirem od bolova. Uključili su mi drip, jednostavno mene razguljuje. Ja njega molim da mi pomogne, jer ja više ne mogu. On je meni tu rekao ‘ako nastaviš da se dereš i galamiš ja ću skinuti rukavice i otići ću. Ja nisam mogla u tome svemu. Ja umirem od bolova. Molim ga da nešto učini. Ja nisam mogla da prešutim te bolove i ja sam nastavila sa urlanjem. On je skinuo rukavice i otišao, više se nikad nije pojavio.

Skupljajući ovakve i slične pismene i videozapise porodilja, Udruženje Baby steps, podnijelo je kaznene prijave protiv liječnika zaposlenih upravo u Županijskoj bolnici Zenica.

Od ovih 52 iskustava izdvaja se nekoliko imena. Dva ili tri imena su prisutna u 80% slučajeva, što ukazuje na jedan šablonski pristup, kontinuirano kršenje prava porodilja ikontinuiranu korupciju. Porepoznaju se jako slične priče, kazala je Amila Tatarević iz sarajevskog Udruženja “Baby Steps”.

Iz Tužiteljstva Zeničko-dobojske županije su za BHRT potvrdili da je kaznena prijava zaprimljena.

Utvrđeno je da je ovo Tužiteljstvo, dana 25.09.2023. godine, od strane Udruženja BabySteps zaprimilo kaznenu prijavu protiv medicinskog osoblja u Županijskoj bolnici Zenica zbog korupcije i nesavjesnog liječenja. Na osnovu navedene prijave u ovom Tužiteljstvu formiran je predmet.”

Slično je i u drugim bolnicama, ističu iz Baby stepsa. Dugogodišnja istraživanja pokazala su da novčana nagrada za doktore i medicinsko osoblje iznosi u prosjeku oko 140 maraka. To nije u većini slučajeva garancija boljeg tretmana, svjedoče porodilje iz drugih bolnica, koje je snimio Baby Steps.

Vikao je da guram, a ja sam rekla da ne mogu da guram jer ne osjećam ništa. Tom prilikom me gurnuo jako i na grudi mi stavio kisik u nos i vratio se naprijed da mi gura stomak. Tad je izašla beba crna skroz, bez ičega. Prije toga mi nisu uradili ni ultrazvuk ni ništa. U papirima stoji da je beba bila poprilično okrenuta, ko fol oni bi mene na carski rez. Možda da sam tu kovertu dala prije.

Nažalost, stanje nigdje nije dobro, dakle zaista je puno puno traumatičnih iskustava iz svih porodilišta u državi. Toga smo mi svjesni. Ne možemo izdvojiti nijedno da kažemo da je dobro da je čak i bolje od drugih. Dakle zaista je jako alarmantno, naglasila je Tatarević.

Iz županijske bolnice Zenica povodom kaznenih prijava neće se javno oglašavati i čekaju službene informacije Tužiteljstva. Postavlja se pitanje zašto eventualne pritužbe, ali i pohvale za doktore i medicinsko osobe, umjesto u sandučiću koji se nalazi na odjelu ove bolnice, najčešće završavaju samo na facebook grupama? Jedan komentar govori gorku istinu. Mi iz straha dajemo, oni uzimaju. I tako u nedogled, već desetljećima.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img