spot_img
spot_img
N24VijestiCrna kronikaPreminuo Mirko Grbešić

Crna kronika

Preminuo Mirko Grbešić

PODIJELITE ČLANAK
Širokobriješki poduzetnik Mirko Grbešić preminuo je u utorak u 62. godini života nakon teške bolesti.

Grbešić je bio vlasnik Mepasa, Brodomerkura, Saponije, Koestlina, prodajnog centra SMT…

Rođen je 11. kolovoza 1960. u Širokom Brijegu.

Svoj je poslovni uspjeh počeo s trgovinom. 1989. godine osnovao je tvrtku Mepas d.o.o.koja se bavila proizvodnjom i prodajom mesa, te ubrzo postala jedna od najjačih u toj branši u Hercegovini.

Potom se počeo baviti uvozom i distribucijom hrvatskih i stranih brendova u Bosni i Hercegovini. 1995. dovršena je zgrada Mepasa s velikim skladišnim prostorom u Širokom Brijegu, nakon čega se tvrtka širi. Skladišni prostori osigurani su i u Sarajevu, Tuzli te Banjoj Luci.

1998. je za 20 milijuna njemačkih maraka, što je tada bio prilično velik novac, kupio osječku Saponiju.

Nakon toga je postao vlasnikom bjelovarskog Koestlina. Za osječki Kandit dao je šest milijuna eura te još prilično uložio kako bi se brand vratio na police i među potrošače. Uz to, preuzeo je obvezu da će do 2014. premjestiti tvornicu s postojeće lokacije i napraviti novu u osječkom predgrađu Nemetinu. Ta investicija je bila vrijedna 20 milijuna eura.

2000. godine Mepas otkupljuje i tvrtku metalne proizvodnje i ugradnje Metalac iz Širokog Brijega. Grbešić je također postao vlasnikom Maraske (kasnije prodane Stanić grupi) i Brodomerkura.

2012. je u Mostaru otvorio najveći trgovački centar u Bosni i Hercegovinikoji se prostire na skoro 100 tisuća četvornih metara a nosi naziv Mepas Mall. Centar je građen na način da vizualno, koncepciji i sadržajno prati sve aktualne trendove kada su u pitanju centri ovog tipa u Europi.

U njemu su prisutni CineStar multiplex, McDonald’s, New Yorker, te druge svjetske poznate robne marke koje još nisu ušle na tržište BiH, uz dakako, restorane, trgovine i kafiće koji su dio sadržaja prodajnog centra.

Bio je poznat i kao veliki podupiratelj sportskih klubova u Širokom Brijegu.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img