spot_img
spot_img
N24VijestiCrna kronikaPreminuo muškarac osumnjičen za napad u Briselu

N24-CRNA KRONIKA

Preminuo muškarac osumnjičen za napad u Briselu

PODIJELITE ČLANAK

Muškarac koji je osumnjičen za sinoćnji napad u Briselu u kojem su smrtno stradale dvije osobe preminuo je usljed rana koje je zadobio prilikom sukoba s policijom, potvrdili su belgijski mediji.

Nakon prvobitne informacije da je napadač neutraliziran, lokalni mediji su u utorak ujutro prenijeli da je muškarac teško povrijeđen i hospitaliziran. Nedugo nakon toga stigla je i potvrda o njegovoj smrti.

Dvojica ubijenih su švedski navijači. Bili su u dresovima švedske nogometne reprezentacije koja je sinoć igrala protiv Belgije u kvalifikacijskoj utakmici za Euro 2024., no utakmica je zbog napada prekinuta na poluvremenu. I treća ranjena osoba je švedski državljanin, a ne taksist kako se pisalo ranije. On je u teškom stanju u bolnici.

Ko je napadač?

Osumnjičeni za napad je 45-godišnji Abdesalem L. iz Schaarbeeka, za kojeg se zna da je radikaliziran. Koristio je pseudonim Slayem Slouma. Dobro obaviješteni izvor za HLN javlja da je iz Tunisa. “Tražio je azil koji mu je odbijen i naređeno mu je da napusti državu”, navodi se. Prema federalnom tužiteljstvu, vjerojatno je imao terorističke motive.

Otprilike u vrijeme napada, neko ko se predstavljao kao počinitelj objavio je video na društvenim mrežama na kojem je na arapskom rekao da je “ubio tri Šveđanina” (u stvarnosti su dvojica ubijena, a jedan teško povrijeđen). Na društvenim mrežama uz muškarca se povezuju dva imena – on sebe naziva Slayem S., iako mu je pravo ime Abdesalem L. Na videu muškarac nosi istu narančastu jaknu kao počinitelj i čini se da hoda ulicom. Osvrće se oko sebe, izgovara svoje ime i sebe naziva “ratnikom na putu ka Allahu”. “Živimo na putu naše vjere i umiremo na putu naše vjere”, govori u videu te opet ponavlja svoje ime i kaže: “Ubio sam tri Šveđanina, hvaljen neka je Allah.”

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img