N24VijestiPresušilo najdublje jezero u Italiji

Vijesti

Presušilo najdublje jezero u Italiji

PODIJELITE ČLANAK

Jezero Garda, koje je najdublje u Italiji, presušuje, što je mnoge iznenadilo. Presušivanje je posebno primjetno onima koji su ranije posjećivali ovo jezero, piše Euronews.

Razina vodostaja ovog jezera je rekordno niska, a zbog čega je sada moguće vidjeti podvodne stijene. Temperatura vode u jezeru skoro je jednaka temperaturi vode na Karibima.

Turisti su poručili da su šokirani onim što su zatekli, znajući u kakvom stanju je jezero bilo ranije. Rekordno nizak vodostaj ovog jezera je i posljedica toga što je dopušteno da se njegova voda preusmjeri u obližnje rijeke koje su značajne za poljoprivrednike.

Ovakva odluka je uslijedila zbog malih količina kiše. Osim toga, smanjena su novčana sredstva za zaštitu jezera koje je turistička atrakcija.

Sjever Italije je pogođen sušom, a što je posljedica klimatskih promjena. Rijeka Po, koja je najduža rijeka u ovoj državi, je u pojedinim dijelovima korita presušila.

To je utjecalo na svakodnevnicu onih koji žive u spomenutom dijelu zemlje, pa i na poljoprivrednike. Po je vrlo bitan za proizvodnju hrane, tj. za navodnjavanje poljoprivrednih površina. Poljoprivrednici imaju gubitke od nekoliko milijardi eura.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još