N24VijestiCrna kronikaPrije 15 godina napustio nas je Toše Proeski, glazbeni slavuj anđeoskog glasa

N24 MAGAZIN

Prije 15 godina napustio nas je Toše Proeski, glazbeni slavuj anđeoskog glasa

PODIJELITE ČLANAK

DANAS se obilježava tužna 15. obljetnica smrti makedonskog slavuja Toše Proeskog, koji je poginuo u stravičnoj prometnoj nesreći na autocesti u blizini Nove Gradiške oko 6 sati i 20 minuta ujutro. Imao je samo 26 godina.

Todor Toše Proeski rođen je 25. siječnja 1981. u Kruševu, u Makedoniji, diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Skopju kao jedan od najboljih studenata svoje generacije, a bio je jedan od prvih glazbenika koji je ujedinio prostor bivše Jugoslavije.

“Važne su pjesme, tko šiša nagrade”

Iza sebe je ostavio pjesme, ali i rečenice po kojima će ostati upamćen, a posljednjim intervjuom večer prije smrti, u kojem je izjavio “kako mu je svega puna glava”, ušao je u legendu. Njegovi nastupi punili su dvorane bez obzira na to u kojoj su se državi održavali, publiku je osvajao glasom, stasom i karakterom, a poznat je bio i po svojoj skromnosti.

Želio je djevojku koja cijeni prave vrijednosti

Njegove riječi ‘Ve sakam site’ (Sve vas volim) ni danas nisu oslabjele, a koliko je bio nesebičan i skroman otkrivao je kako na nastupima tako i u intervjuima. Rekao je i kako želi djevojku koja cijeni prave vrijednosti, a ne materijalne. Da je bio skromni mladić velikog srca, pokazivao je i svojim djelima: uvijek je nesebično pomagao onima kojima je to bilo najpotrebnije.

“Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome”

U moru kvazipjevača i poluproizvoda koji preplavljuju glazbeno tržište Toše Proeski oduvijek je bio poznat kao nevjerojatni talent i pravi profesionalac. Za sebe je često govorio da “postoji zbog publike”, a kritikama nije davao veliko značenje.

Predosjećao je kraj

“Pričate kako je život divan. I je, samo da potraje još malo”, ispričala je njegova starija sestra makedonskim medijima u jednom intervjuu što je rekao prije tragične pogibije.

Soba u kojoj je Toše spavao još uvijek je netaknuta. Sto metara dalje stoji križ, postavljen u Tošinu čast.

Čovjek koji gotovo nikada nije skidao osmijeh s lica svojim glazbenim djelima, ali i humanim gestama, pronašao je put do srca svih onih koji su ga poznavali, ali i onih koji nisu. Ni za života, ni danas, ne postoji čovjek koji za Tošu nije imao samo pohvale. Sjećanje na pjevača čuvaju obožavatelji u svim zemljama bivše Jugoslavije, ali i kolege.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još